Gazprom va construi două noi conducte Nord Stream, împreună cu Shell, E.ON şi OMV

Gazprom va construi două noi conducte de gaze Nord Stream, pe sub Marea Baltică, în colaborare cu Royal Dutch Shell, E.ON şi OMV, pentru creşterea cantităţii de gaze livrate Europei, a declarat directorul general al producătorului rus de gaze, Alexei Miller, transmite Reuters.

Urmărește
748 afișări
Imaginea articolului Gazprom va construi două noi conducte Nord Stream, împreună cu Shell, E.ON şi OMV

Gazprom va construi două noi conducte Nord Stream, împreună cu Shell, E.ON şi OMV (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Totodată, Miller a spus că Gazprom construieşte o alianţă strategică cu Royal Dutch Shell care va include schimburi de active şi va permite producătorului rus de gaze să intre pe noi pieţe.

Miller a arătat că acordul cu Shell prevede extinderea unei companii mixte de lichefiere a gazelor naturale, de 20 de miliarde de dolari, de pe insula Sahalin, precum şi schimbul de active în domeniul explorării şi producţiei.

"Documente de o astfel de importanţă sunt semnate o dată la 5 sau 10 ani”, a declarat Miller, prezent la forumul economic de la Saint Petersburg.

Acordul cu Shell este un câştig pentru Gazprom, într-o perioadă în care multe companii occidentale îşi reduc expunerea la Rusia din cauza sancţiunilor impuse statului rus din cauza politicii faţă de Ucraina.

Grupul Gazprom, care este supus sancţiunilor Statelor Unite dar nu şi din partea UE, se luptă pentru cota de piaţă în Europa, pe fondul ofertei de gaze care depăşeşte cererea, fiind blocat şi într-o dispută cu Ucraina pe tema preţurilor.

"Mulţi dintre partenerii noştri tradiţionali se poziţionează ca jucători regionali puternici. Shell este un jucător global. Pe măsură ce pieţele mondiale de gaze de dezvoltă vom crea un parteneriat global strategic", a spus Miller.

Shell a convenit în acest an preluarea grupului BG pentru 70 de miliarde de dolari, iar Miller consideră că tranzacţia sporeşte potenţialul colaborării cu Gazprom, cum ar fi schimburi de active de explorare şi producţie.

"Va fi nevoie de ceva timp pentru materializarea acordului, Shell trebuie să devină proprietarul BG. Sperăm să putem semna un astfel de acord (de schimb de active n.r.) la forumul de anul viitor de la St. Petersburg”, a spus Miller.

Shell trebuie să obţină acordul autorităţilor de reglementare din Brazilia, Australia şi China pentru preluarea BG.

"Cunoaştem pieţele din Brazilia, Australia şi Asia. Acest fapt ne permite să vorbim despre un partenerial global", a arătat şeful Gazprom.

Întrebat cum a reuşit să convingă Shell să colaboreze cu Gazprom într-o perioadă în care multe companii ocidentale îşi reduc expunerea la Rusia, Miller a spus că afacerile câştigă în faţa politicii.

"În ceea ce priveşte Nord Stream nu există politică. Decizia a fost luată în noiembrie 2011 şi toate lucrările care au avut loc se bazează pe decizii de acum trei ani", a explicat Miller.

Şeful Gazprom a spus că două noi conducte Nord Stream vor fi construite pe sub Marea Baltică împreună cu Shell, E.ON şi OMV, care vor transporta o cantitate suplimentară de 55 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, respectiv peste o zecime din necesarul Europei, de la sfârşitul lui 2019.

Gazele vor fi livrate dincolo de Germania, a precizat Miller, OMV având ca obiectiv să transforme Austria într-unul dintre cele mai mari centre de livrare a gazelor din Europa.

Proiectul va costa până la 9,9 miliarde de euro, poate mai puţin, datorită economiilor de costuri, comparativ cu 8,5 miliarde de euro cheltuiţi pentru cele două conducte Nord Stream existente.

Finanţarea va fi asigurată, ca şi în cazul primelor două conducte, 30% de la acţionari şi 70% prin împrumuturi.

Miller a spus că mare parte a lucrărilor pregătitoare au fost deja făcute, cum ar fi proiectarea şi stabilirea traseului, selectarea contractorilor şi a furnizorilor de conducte.

Gazoductul de 1.225 de kilometri va porni din apropierea portului rusesc Ust Luga, de lângă St Petersburg, şi va intra pe teritoriul german nu departe de punctul de intrare al Nord Stream 1 şi 2.

În prezent, Nord Stream are o capacitate anuală de 55 de miliarde de metri cubi de gaze. Acţionarii consorţiului sunt Gazprom, Wintershall, divizie a grupului german BASF, E.ON, Gasunie şi ENGIE (Franţa).

Miller a arătat că este probabil ca Wintershall să se alăture proiectului de construcţie a celor două noi conducte pe sub Marea Baltică, proiectul având rolul de creştere a cantităţii de gaze livrare Europei, nu să înlocuiască proiectul Turkish Stream, de construcţie a unui nou gazoduct în sudul Europei.

"Nu este în niciun fel un concurent pentru Turkish Stream", a subliniat Miller.

Gazprom vrea să ocolească Ucraina, în prezent principala sa rută de export de gaze în Europa, intenţionând să construiască conducta Turkish Stream pe sub Marea Neagră pentru a asigura tranzitul fără probleme al gazelor ruseşti, la expirarea contractului cu Ucraina în 2019.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici