- Home
- Economic
- ST. PETERBURG, (19.06.2015, 14:29)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gazprom va construi două noi conducte Nord Stream, împreună cu Shell, E.ON şi OMV
Gazprom va construi două noi conducte de gaze Nord Stream, pe sub Marea Baltică, în colaborare cu Royal Dutch Shell, E.ON şi OMV, pentru creşterea cantităţii de gaze livrate Europei, a declarat directorul general al producătorului rus de gaze, Alexei Miller, transmite Reuters.
Urmărește
748 afișări
Gazprom va construi două noi conducte Nord Stream, împreună cu Shell, E.ON şi OMV (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Totodată, Miller a spus că Gazprom construieşte o alianţă strategică cu Royal Dutch Shell care va include schimburi de active şi va permite producătorului rus de gaze să intre pe noi pieţe.
Miller a arătat că acordul cu Shell prevede extinderea unei companii mixte de lichefiere a gazelor naturale, de 20 de miliarde de dolari, de pe insula Sahalin, precum şi schimbul de active în domeniul explorării şi producţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
"Documente de o astfel de importanţă sunt semnate o dată la 5 sau 10 ani”, a declarat Miller, prezent la forumul economic de la Saint Petersburg.
Acordul cu Shell este un câştig pentru Gazprom, într-o perioadă în care multe companii occidentale îşi reduc expunerea la Rusia din cauza sancţiunilor impuse statului rus din cauza politicii faţă de Ucraina.
Grupul Gazprom, care este supus sancţiunilor Statelor Unite dar nu şi din partea UE, se luptă pentru cota de piaţă în Europa, pe fondul ofertei de gaze care depăşeşte cererea, fiind blocat şi într-o dispută cu Ucraina pe tema preţurilor.
"Mulţi dintre partenerii noştri tradiţionali se poziţionează ca jucători regionali puternici. Shell este un jucător global. Pe măsură ce pieţele mondiale de gaze de dezvoltă vom crea un parteneriat global strategic", a spus Miller.
Shell a convenit în acest an preluarea grupului BG pentru 70 de miliarde de dolari, iar Miller consideră că tranzacţia sporeşte potenţialul colaborării cu Gazprom, cum ar fi schimburi de active de explorare şi producţie.
"Va fi nevoie de ceva timp pentru materializarea acordului, Shell trebuie să devină proprietarul BG. Sperăm să putem semna un astfel de acord (de schimb de active n.r.) la forumul de anul viitor de la St. Petersburg”, a spus Miller.
Shell trebuie să obţină acordul autorităţilor de reglementare din Brazilia, Australia şi China pentru preluarea BG.
"Cunoaştem pieţele din Brazilia, Australia şi Asia. Acest fapt ne permite să vorbim despre un partenerial global", a arătat şeful Gazprom.
Întrebat cum a reuşit să convingă Shell să colaboreze cu Gazprom într-o perioadă în care multe companii ocidentale îşi reduc expunerea la Rusia, Miller a spus că afacerile câştigă în faţa politicii.
"În ceea ce priveşte Nord Stream nu există politică. Decizia a fost luată în noiembrie 2011 şi toate lucrările care au avut loc se bazează pe decizii de acum trei ani", a explicat Miller.
Şeful Gazprom a spus că două noi conducte Nord Stream vor fi construite pe sub Marea Baltică împreună cu Shell, E.ON şi OMV, care vor transporta o cantitate suplimentară de 55 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, respectiv peste o zecime din necesarul Europei, de la sfârşitul lui 2019.
Gazele vor fi livrate dincolo de Germania, a precizat Miller, OMV având ca obiectiv să transforme Austria într-unul dintre cele mai mari centre de livrare a gazelor din Europa.
Proiectul va costa până la 9,9 miliarde de euro, poate mai puţin, datorită economiilor de costuri, comparativ cu 8,5 miliarde de euro cheltuiţi pentru cele două conducte Nord Stream existente.
Finanţarea va fi asigurată, ca şi în cazul primelor două conducte, 30% de la acţionari şi 70% prin împrumuturi.
Miller a spus că mare parte a lucrărilor pregătitoare au fost deja făcute, cum ar fi proiectarea şi stabilirea traseului, selectarea contractorilor şi a furnizorilor de conducte.
Gazoductul de 1.225 de kilometri va porni din apropierea portului rusesc Ust Luga, de lângă St Petersburg, şi va intra pe teritoriul german nu departe de punctul de intrare al Nord Stream 1 şi 2.
În prezent, Nord Stream are o capacitate anuală de 55 de miliarde de metri cubi de gaze. Acţionarii consorţiului sunt Gazprom, Wintershall, divizie a grupului german BASF, E.ON, Gasunie şi ENGIE (Franţa).
Miller a arătat că este probabil ca Wintershall să se alăture proiectului de construcţie a celor două noi conducte pe sub Marea Baltică, proiectul având rolul de creştere a cantităţii de gaze livrare Europei, nu să înlocuiască proiectul Turkish Stream, de construcţie a unui nou gazoduct în sudul Europei.
"Nu este în niciun fel un concurent pentru Turkish Stream", a subliniat Miller.
Gazprom vrea să ocolească Ucraina, în prezent principala sa rută de export de gaze în Europa, intenţionând să construiască conducta Turkish Stream pe sub Marea Neagră pentru a asigura tranzitul fără probleme al gazelor ruseşti, la expirarea contractului cu Ucraina în 2019.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe