Gazprom va livra Chinei 38 miliarde metri cubi de gaze pe an, un sfert din cât vinde în Europa

Gazprom a încheiat un acord cu grupul chinez CNPC pentru livrarea de gaze naturale către China, vizând livrări de 38 miliarde metri cubi pe an, volum care este echivalent cu un sfert din gazul exportat anual în Europa de cel mai mare producător de gaze din Rusia.

Urmărește
197 afișări
Imaginea articolului Gazprom va livra Chinei 38 miliarde metri cubi de gaze pe an, un sfert din cât vinde în Europa

Gazprom va livra Chinei 38 miliarde metri cubi de gaze pe an, un sfert din cât vinde în Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După mai mulţi ani de amânări şi negocieri, ruşii şi chinezii au semnat joi, la Sankt Petersburg, unde are loc summit-ul anual al G20, un acord preliminar care defineşte condiţiile de bază ale cooperării în domeniul gazelor. Cele două părţi nu s-au înţeles încă în ceea ce priveşte preţul.

Acţiunile Gazprom au crescut cu 6% în urma anunţului.

Gazprom ar trebui să construiască un nou gazoduct pentru a începe livrările către China, investiţie estimată la 38 miliarde de dolari.

Gazprom încearcă să-şi diversifice baza de clienţi pentru gazele exportate şi, totodată, să nu piardă oportunitatea de a stabili cu orientul îndepătat o relaţie de lungă durată, stabilă şi profitabilă, în contextul presiunilor pe care le resimte din Europa. Grupul rus Novatek a fost prima companie care a încheiat contracte de furnizare a gazelor în China, vizând livrarea de gaz natural lichefiat de la terminale încă inexistente. Novatek a intensificat lobby-ul pe lângă Kremlin în încercarea de a restrânge monopolul Gazprom asupra exportului e gaze.

Acordul anunţat joi de Gazprom a fost semnat de şefii celor două companii de stat în prezenţa preşedinţilor Vladimir Putin şi Xi Jinping. Înţelegerea stabileşte volumul de gaze, termenul de începere a livrărilor, sistemul de plată şi ate chestiuni, se arată într-un comunicat al Gazprom, care nu a oferit alte detalii.

"Parametrii au fost conveniţi, aşa că nu mai trebuie să stabilim decât preţul. Sperăm că se va întâmpla în curând", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov, citat de Reuters.

Gazprom negociază cu China din prima parte a deceniului trecut, însă Beijingul a insistat pentru un preţ mult mai mic faţă de cel plătit de Europa. Gazprom anticipează că va livra în acest an în Europa 152 miliarde metri cubi de gaze, la un preţ mediu de 370-380 dolari pe mia de metri cubi, faţă de 402 dolari anul trecut.

Surse apropiate discuţiilor au declarat pentru Reuters că partea chineză s-a oprit la pragul de 250 dolari pe mia de metri cubi, în încercarea de a-şi conserva avantajul legat de costurile scăzute din industrie, care asigură competivititatea economică a Chinei la nivel mondial.

Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat într-un comunicat că grupul rus şi CNPC vizează încheierea contractului final până la sfârşitul anului.

Gazprom şi CNPC au semnat primul acord de cooperare în anul 2004, însă neînţelegerile privind preţul au determinat Beijingul să cumpere gaze din Turkmenistan, devenind principala piaţă de export a acestei ţări.

Anul trecut, China a importat 20 miliarde metri cubi de gaze din Turkmenistan, iar acordurile dintre cele două ţări vizează creşterea livrărilor la 65 miliarde metri cubi pe an până în 2020.

Iniţial, Gazprom intenţiona să livreze până la 68 miliarde metri cubi de gaze pe an către China, pe două rute. Mai târziu, negocierile au tratat cu prioritate o singură rută, cu o capacitate de 38 miliarde metri cubi pe an, livrările urmând să înceapă în 2018.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici