- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (24.02.2021, 07:11)
- , Cristina Bellu , Alexandra Cepăreanu , Miruna Diaconu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gazul este energia de tranziţie a României. Vin peste 10 miliarde de euro, dar avem nevoie de proiecte
Gazul este esenţial pentru România în tranziţia energetică, dar investiţiile care se fac azi trebuie să rămână valabile şi pe termen lung, într-o piaţă a energiei în care regenerabilele vor domina.
Urmărește
1710 afișări
Gazul este energia de tranziţie a României. Peste 10 mld euro vin, dar avem nevoie de proiecte
Aceasta este una dintre cele mai importante concluzii din prima zi a celei de-a zecea ediţii a ZF Power Summit, cel mai important eveniment dedicat pieţei de energie, susţinut de platfoma media a Ziarului Financiar.
Partenerii acestei ediţii aniversare au fost Engie, Ijdelea Mihăilescu, NNDKP, Nova Power & Gas, OMV Petrom, MOL, CEZ Group, Bondoc şi Asociaţii, Centrul Român al Energiei (CRE), Chimcomplex, Druid, Electrica Furnizare, Enel, E.ON, Fondul Proprietatea, Hidroelectrica, Horvath & Partners, Nuclearelectrica, Photon Energy, Romgaz, SAS, Tinmar Energy, Transgaz şi Transelectrica.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
„România este producător de gaze naturale şi avem nevoie de aceasta pentru a face tranziţia de la cărbune la energie verde“, a declarat Virgil Popescu, ministrul energiei, cel care a deschis ediţia aniversară a ZF Power Summit 2021.
Potrivit acestuia, nu este niciun dubiu privind aprobarea schimbărilor la Legea offshore, cerute la unison de industria extractivă astfel încât să demareze marile proiecte de investiţii în producţia de gaz nou din Marea Neagră.
„Adaptarea infrastructurii pentru gaz ar trebui să fie fie folosită şi dupa aceea. Hidrogenul reprezintă viitorul şi pentru România. Cred că este important ca tranziţia energetică să se facă conform unei scheme europene“, a declarat Frans Timmermans, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, prezent în cadrul evenimentului organizat de ZF.
Timmermans este omul cheie al tranziţiei energetice la nivelul UE, el fiind cel care conduce de la cel mai înalt nivel realizarea şi implementarea Green Deal şi a directivelor care vor asigura neutralitatea climatică la nivelul anului 2050. Vicepreşedintele CE a fost însă extrem de clar în ceea ce priveşte viitorul industriei de cărbuni.
„Ca nepot de miner, trebuie să fiu brutal de sincer: nu există viitor în cărbune. Din punct de vedere economic, nu mai este cerere pentru cărbune. Industria nu are viitor, dar oamenii care lucrează în industrie au viitor“, a spus Frans Timmermans.
La rândul său, Eric Stab, CEO preşedinte & CEO al Engie România, a subliniat importanţa gazului pentru piaţa locală, făcând însă legătura şi cu zona de hidrogen, care se bucură în acest moment de o atenţie sporită ca parte a viitorului energetic european.
„S-a spus de mai multe ori astăzi aici că gazul natural are un rol important în tranziţia energetică. Am mai spus-o şi cu alte ocazii: gazul este energia de tranziţie a tranziţiei energetice. Însă ponderea acestuia în mixul energetic va scădea în timp şi va fi înlocuit cu gazele verzi“, a precizat Stab.
Potrivit acestuia, în total, în România, sunt 3,9 milioane de clienţi conectaţi la reţelele de distribuţie a gazului natural, adică 44% din totalul gospodăriilor din ţară.
„Dacă luăm în considerare toţi distribuitorii din România, reţeaua se poate extinde cu până la 130.000-150.000 de clienţi anual. Având în vedere că legislaţia s-a modificat, iar conectările trebuie realizate în mod gratuit, anticipăm un număr mai mare de cereri decât în anii anteriori. De când s-a adoptat legea, vedem o creştere de 4 ori a numărului de solicitări de racordare“, a atras însă atenţia CEO-ul Engie România.
„Suntem bucuroşi să vedem că există cerere, însă trebuie să ne asigurăm că tot procesul este gestionabil“, a mai spus CEO-ul Engie România.
Christina Verchere, CEO-ul OMV Petrom, a precizat că dacă Legea Offshore va fi modificată, există şanse ca proiectul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră să înceapă producţie în 2024-2025.
„Acesta e un proiect de anvergură internaţională, durează ceva timp până când se bifează toţi factorii şi toate condiţiile. Durează circa 5 ani dezvoltarea acestui proiect. Trebuie însă să demarăm procesul, să aducem acest beneficiu economic României. Acest proiect face parte din procesul de tranziţie al României, este un proiect stabil care va oferi o redresare economică şi noi locuri de muncă“, a mai precizat Verchere.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe