- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Geithner, nevoit s-o susţină pe Lagarde la şefia FMI pentru a păstra un american la vârful BM
Secretarul general al Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, ar putea fi nevoit s-o susţină pe Christine Lagarde, ministrul francez al Finanţelor, pentru postul de director general al FMI, pentru ca preşedintele Băncii Mondiale să rămână, conform tradiţiei, un american, transmite Bloomberg.
O înţelegere nescrisă care datează de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial asigură instalarea unui european în funcţia de top de la Fondul Monetar Internaţional şi a unui american la preşedinţia Băncii Mondiale.
Astfel, dacă Washingtonul ar susţine un non-european pentru şefia FMI, SUA ar renunţa practic la influenţa de la vârful Băncii Mondiale, scenariu pentru care congresmenii care hotărăsc finanţarea acordată de America instituţiilor financiare internaţionale şi băncilor de dezvoltare nu sunt pregătiţi, notează Bloomberg.
Oficial, Timothy Geithner a declarat că atât Christine Lagarde, cât şi contracandidatul său Agustin Carstens, guvernatorul băncii centrale a Mexicului, sunt calificaţi pentru a conduce FMI.
"De dragul influenţării politicii economice şi al creditării, precum şi pentru a păstra sprijinul Congresului, este foarte important ca Banca Mondială să fie condusă în continuare de un american", a declarat Nita Lowey, membru în Camera Reprezentanţilor şi democratul cu cea mai înaltă poziţie în Comitetul care supraveghează, printre altele, cheltuielile publice cu ajutoare către alte ţări.
Congresul nu a aprobat încă bugetul de ajutoare pentru 2012, de 3,4 miliarde de dolari, care cuprinde şi finanţarea destinată Băncii Mondiale.
"Am vrea să vedem că Statele Unite continuă să joace şi să aibă un rol de conducere în aceste instituţii", a declarat Reprezentantul Robert Dold, membru al Partidului Republican şi vicepreşedinte al Comitetului pentru Servicii Financiare, care supraveghează şi activitatea băncilor de dezvoltare.
Banca Mondială, prezidată în prezent de fostul reprezentant al SUA pentru Comerţ Robert Zoellick, finanţează proiecte în state aflate în dezvoltare.
FMI acordă împrumuturi de urgenţă ţărilor care au probleme financiare. SUA controlează în prezent şi "locul al doilea" în ierarhia FMI, prin vicepreşedintele John Lipsky, fost director executiv în cadrul băncii JPMorgan Chase.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO