- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Geoană: 13 miliarde euro de la FMI şi de 4-5 miliarde de la CE
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, luni, că, din discuţiile preliminare dintre oficialităţile de la Bucureşti şi reprezentanţii organismelor financiare internaţionale, se conturează un împrumut extern de 13 miliarde euro de la FMI, de 4-5 miliarde de la CE şi câte unul de la BEI şi BM.
Geoană: 13 miliarde euro de la FMI şi de 4-5 miliarde de la CE (Imagine: Gabriel Petrecu/Mediafax Foto)
Liderul PSD a apreciat că discuţiile dintre reprezentanţii autorităţilor de la Bucureşti şi reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale pentru contractarea de către România a unui împrumut extern ar putea duce, în următoarele zile, la un acord de principiu.
Geoană a spus că, în ceea ce priveşte împrumutul pe care România l-ar putea contracta de la Fondul Monetar Internaţional, discuţiile preliminare au dus către soluţia unui acord de tip stand-by cu Fondul, pentru un împrumut de aproape 13 miliarde de euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
El a precizat că, pentru acordul standby cu FMI, interlocutorul din partea României este BNR.
Geoană a explicat că BNR, în funcţie de îndeplinirea condiţionalităţilor din acordul cu FMI, poate trage tranşe succesive, într-o zonă care se apropie, potrivit discuţiilor preliminare, de 13 miliarde de euro.
"Această sumă nu este în mod automat transferată de BNR, ea va fi folosită în măsura în care este nevoie de aceste sume. Asta înseamnă un acord stand-by, sunt sume în aşteptare, iar BNR a cerut această umbrelă de protejare, care mai degrabă este o formă de descurajare a eventualelor atacuri speculative pe moneda naţională. (...) Deci aceşti bani sunt în aşteptare şi vor fi traşi în ritmul şi necesarul indicat de realităţile pieţii monetare şi de indicatorii macroeconomici", a spus el.
Pe lângă acordul cu FMI, Geoană a vorbit şi de posibilitatea ca România să se împrumute cu o sumă între 4 şi 5 miliarde de la Comisia Europeană şi încă 2 miliarde de la BEI şi BM.
Suma împrumutată de la UE ar urma, a menţionat Geoană, să acopere deficitul bugetar, în lipsa acestor bani România riscând să nu poată plăti salariile şi pensiile.
Liderul PSD a menţionat că dobânda pentru aceste împrumuturi ar putea fi de aproximativ 3%, cu precizarea că dobânda pentru suma împrumutată de la FMI depinde de cuantumul plăţilor pe care le va trage BNR de la Fond, în timp ce pentru cealaltă parte a împrumutului, de aproximativ 7 miliarde euro, se vorbeşte de condiţiile specifice unui împrumut clasic la o dobândă preferenţială.
Geoană a afirmat că, din evaluările făcute până acum, la care au contribuit şi întâlnirile pe care le-a avut recent cu mai mulţi oficiali europeni şi americani, reiese "destul de clar" că împrumutul extern este necesar României, iar "riscul de a nu avea un împrumut este sever" pentru ţara noastră.
Liderul PSD a spus că delegaţia social-democraţilor, care se va întâlni, luni după-amiază, cu reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale, va insista pentru respectarea unor condiţii: reclădirea încrederii investitorilor în economia românească, protejarea puterii de cumpărare a celor cu venituri mici, suplimentarea bugetului Ministerului Muncii pentru măsuri de protecţie socială activă, relansarea creditării în economie.
Geoană a mai spus că, în perspectiva acestui împrumut extern, odată cu revizuirea ţintei de creştere economică, va trebui ca şi deficitul bugetar să fie modificat.
"În opinia noastră, un deficit de 4% sau mai mult va trebui să reprezinte o formă de garantare a faptului că resursele pentru pensii şi salarii vor rămâne neafectate", a adăugat el.
Liderul PSD a evitat să comenteze pe tema întrebărilor legate de condiţiile din acord la care face referire FMI, afirmând că acestea sunt propuneri confidenţiale până când cele două părţi nu ajung la un acord.
El a menţionat, totuşi, că printre condiţiile impuse de FMI sunt unele legate de cheltuielile publice, de masa salarială, de adoptarea unei legi a salarizării unice, de administrarea bugetelor companiilor de stat.
"În rest, există o marjă de flexibilitate destul de pronunţată. (...) În anumite zone sunt mai relaxaţi pe zone sociale, mai precauţi pe costurile sociale decât în anii precedenţi", a mai spus Geoană.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO