Geoană: Impozitul forfetar va duce la încetinirea economiei

PSD consideră că impozitul forfetar ar putea determina creşterea veniturilor la buget, dar va avea consecinţe negative privind încetinirea economiei şi creşterea şomajului, fiind necesară găsirea de soluţii alternative de economisire, a declarat, miercuri, preşedintele PSD, Mircea Geoană.

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului Geoană: Impozitul forfetar va duce la  încetinirea economiei

Geoană: Impozitul forfetar va duce la încetinirea economiei

"În acest moment există o obligaţie, pe baza acordului semnat cu FMI, de creştere cu 0,25% din PIB a veniturilor la buget. Acest lucru se poate face prin mai multe modalităţi. Noi credem că această modalitate (impozitul forfetar, n.r.) poate va produce efectele bugetare estimate, dar în mod cert va avea ca o consecinţă încetinirea activităţii economice şi riscul de a avea un şomaj şi distrugerea unor reţele de întreprinderi mici şi mijlocii şi de microîntreprinderi din România", a afirmat Geoană după întâlnirea cu miniştrii social-democraţi.

El a făcut, totodată, un apel pentru mai multă creativitate în ceea ce priveşte identificarea măsurilor de creştere a veniturilor la buget, care să nu afecteze firmele din România. "Cred că putem să găsim formule de creştere a veniturilor fără a afecta firmele foarte vulnerabile din România" a subliniat Geoană.

El a precizat, pe de altă parte, că ideea de a nu mai deduce costurile pe firmă cu achiziţionarea de autovehicule reprezintă o măsură contradictorie faţă de măsurile de scheme de ajutor de stat care se acordă industriei auto şi a făcut un apel la mai multă coerenţă în acest domeniu.

Geoană a mai spus că, până la urmă, dialogul pe subiect impozitului forfetar este unul constructiv şi a precizat că va fi dezbătut în şedinţa conducerii coaliţiei cu proxima ocazie.

"Premierul Boc a dorit să aştepte primirea scrisorii de la FMI. Când va fi primită, vom declanşa provedurile în coaliţie, de consultare cu Parlamentul şi de adoptare de decizie în Guvern", a spus Geoană.

Introducerea impozitului forfetar este necesară, deoarece peste o treime din numărul societăţilor înregistrate declară pierderi, în condiţiile unei cifre de afaceri ridicate, iar statul nu trebuie să permită firmelor un comportament de tip "free rider", în care acestea obţin un beneficiu fără plată.

Argumentaţia este inclusă într-un document guvernamental, obţinut de MEDIAFAX, în care sunt prezentate avantajele introducerii impozitului forfetar.

În document se arată că, potrivit analizelor efectuate de Ministerul Finanţelor, numărul societăţilor care au declarat pierderi în 2007 a fost de 242.106 firme, reprezentând 39,2% din numărul total al societăţilor înregistrate, în condiţiile în care cifra de afaceri cumulată a acestora a depăşit 134 miliarde lei.

Hotelurile, restaurantele, firmele imobiliare şi din comerţ vor plăti un impozit anual pe profit de 0,5% din veniturile înregistrate, în cazul în care suma datorată statului nu depăşeşte această cotă, dar nu mai puţin de 6.500 de lei, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă.

La rândul lor, microîntreprinderile vor fi obligate să plătească anual un impozit minim de 6.500 lei, în cazul în care suma datorată statului, reprezentând 3% din venituri, nu depăşeşte această valoare.

Firmele care au până la nouă angajaţi şi o cifră de afaceri anuală de până la 100.000 de euro pot opta pentru impozitarea cu 3% din venituri sau 16% din profit.

Conducerea coaliţiei de guvernare a decis, luni, să iniţieze o serie de discuţii cu sindicatele şi cu mediul de afaceri referitoare la impozitul forfetar, înainte de a lua o decizie la nivelul Guvernului şi al coaliţiei referitoare al acest impozit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici