Geoană: România, vital interesată de dezvoltarea regiunii Mării Negre

Preşedintele Senatului, liderul PSD Mircea Geoană, a declarat, vineri, la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre, desfăşurată la Palatul Parlamentului, că zona Mării Negre va continua să aibă o importanţă strategică crucială, România fiind vital interesată de dezvoltarea acestei

Urmărește
24 afișări
Imaginea articolului Geoană: România, vital interesată de dezvoltarea regiunii Mării Negre

Geoană: România, vital interesată de dezvoltarea regiunii Mării Negre (Imagine: Mediafax Foto)

"Zona Mării Negre a fost, este şi va continua să rămână o zonă de importanţă strategică crucială, iar România este o ţară vital interesată de dezvoltarea acestei regiuni", a subliniat Geoană.

El a arătat că nu trebuie acceptată o anumită teză care stipulează că zona Mării Negre nu mai are atât de mare importanţă, în condiţiile în care China este văzută ca al doilea pol de putere, în relaţia cu celălalt pol, reprezentat de SUA.
.
Geoană a susţinut că o implicare mai energică a UE în zona Mării Negre comportă avantajul resurselor şi al coerenţei şi a precizat că modernizarea şi dezvoltarea regiunii Mării Negre se poate face prin efortul conjugat al ţărilor din regiune.

"Cea mai mare capcană este ca ţările din regiunea Mării Negre să intre într-un joc de sumă nulă în care victoria unei zone să acopere influenţa unui alt grup de ţări. Trebuie să avem curajul politic şi responsabilitatea ca interesele acestei zone să să tranforme într-o zonă de colaborare geo-economică. De foarte multe ori, această zonă nu şi-a pus în valoare imensul potenţial", a spus Geoană.

El a pledat pentru ca statele din regiunea Mării Negre să înceteze să fie prizoniere ale istoriei şi să se regăseacă într-un viitor comun, baza pe colaborare geo-economică.

"Pledoaria mea este pentru a înceta să mai fim prizonieri ai istoriei, ci pionieri ai viitorului. Ca parlamentari, trebuie să vedem care sunt lucrurile care ne unesc. Criza financiară globală aduce riscuri regiunii şi suntem mai puţin pregătiţi, pentru că majoritatea ţărilor din regiune sunt economii emergente şi au avut, au sau vor avea nevoie de acorduri cu Fondul Monetar Internaţional", a spus Geoană.

El a precizat că este important ca România să vadă care sunt elementele esenţiale ale crizei, în condiţiile în care această criză riscă să aducă daune regiunii, mai mari decât pierderea locurilor de muncă.

"Există o foarte mare fragilitate a zonei noastre. Suntem zonă cu o rată de criminalitate organizată ridicată, în care există conflicte îngheţate, în care au existat revoluţii portocalii şi în care asistăm la revoluţii ceva mai colorate. Trebuie să fim extrem de atenţi ca această criză să nu antreneze un pericol mai mare", a spus Geoană.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici