- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Geoană: Tentaţia băncilor de repatriere a capitalurilor trebuie inhibată prin dialog
Preşedintele Senatului, liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, la Forum Invest, că tentaţia de repatriere a capitalului din băncile din România trebuie inhibată prin dialog, el subliniind că nu crede în "versiunile haiduceşti" de abordare a relaţiei cu acestea.
Geoană: Tentaţia băncilor de repatriere a capitalurilor trebuie inhibată prin dialog (Imagine: Gabrile Petrescu/Mircea Geoană)
"Va trebui să găsim o formulă prin care să putem să determinăm, printr-un dialog uneori poate ceva mai tranşant cu băncile comerciale din România, repornirea creditării. Cred că această tentaţie de a repatria capitalul din băncile româneşti ar trebui inhibată printr-un dialog, în primul rând, şi apoi să încercăm repornirea creditării pentru economia reală. Nu cred în versiuni mult prea haiduceşti", a spus Geoană.
Întrebat cum comentează introducerea taxei "Robin Hood", preşedintele PSD a precizat că aceasta reprezintă un "instrument de ultim resort". "Dacă se ajunge acolo, însemnă că eşti în stare de răboi cu sistemul bancar din România. Nu suntem în stare de război, ci într-o stare de colaborare", a spus Geoană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
El a arătat că trebuie încurajată repornirea creditării şi descurajată repatrierea de profit. "Cred că varianta haiducească este ultima soluţie şi, de obicei, nici nu prea dă rezultate",a adăugat Geoană.
Preşedintele Senatului a apreciat că fenomentul cel mai grav este reprezentat de o plecare masivă a capitalului străin din Europa Centrala şi de Răsărit.
"Au plecat fonduri de investiţii - e adevarat multe specualtive, în jur de 230 miliarde de Euro din această zonă, ceea ce e o suma mare. Din punct de vedere al băncilor comerciale, am avut o înţelegere parafată la Viena şi reconfirmată ieri (marţi, n.r.) la Bruxelles - aceea că vor ţine liniile de creditare deschise în Europa Centrală şi de Rărăsit, inclusiv în Romania", a spus Geoană.
El a menţionat că problema cea mai serioasă nu este tentaţia de repatriere a capitalul din băncile străine, ci prudneţa extremă pe care băncile din România o au faţă de creditarea unor proiecte din economia reală, la care se adaugă şi dobânda foarte mare, care inhibă.
"Aici discutăm între oameni serioşi si nu vreau să plec de la premisa de rea-credinţă din partea unor bănci. În acest moment trebuie să solicităm atât BNR cât şi acestor bănci îndeplinirea obligaţiilor pe care şi le-au asumat atunci când România s-a împrumutat cu 13 miliarde de euro pentru a le ajuta să-şi reporneasca creditarea. În acelaşi timp, în discuţia pe care au avut-o cu Banca Centrală, reducerea rezervelor minime obligatorii, graduală, este condiţionată de nerepatrierea acestor fluxuri financiare", a explicat Geoană.
"Este clar că şi BNR, atât timp cât se respectă înţelegerea, va continua să scadă rezerva minimă obligatorie. În estimarea noastră aceasta înseamnă eliberarea a cam 800 milioane euro prin scădererea rezervei minime obligatorii a BNR, care reţinea până la 40% din banii băncilor străine. Sper sa nu fie nevoie de constrangere şi fac un apel la dialog", a adăugat Geoană.
Întrebat ce s-a dicutat marţi seara cu guvernatorul Isărescu, Geoană a precizat că au fost găzduiţi de principesa Margareta şi prinţul Duda, la o masă informală.
"Am discutat ceva mai relaxat despre situaţia economică, iar el (Isărescu, n.r.) a spus ca România a traversat destul de bine această ajustare destul de brutală din punctul de vedere al deficitului extern", a spus Geoană.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO