Geoană: Va fi o "prezenţă" a FMI la Bucureşti, săptămâna viitoare

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, sâmbătă, că, din informaţiile sale, săptămâna viitoare "va fi o prezenţă a FMI la Bucureşti", pentru discuţii "exploratorii, de tatonare", el exprimând temeri legate de faptul că România este "împinsă" către un acord cu Fondul Monetar.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului Geoană: Va fi o "prezenţă" a FMI la Bucureşti, săptămâna viitoare

Geoană: Va fi o "prezenţă" a FMI la Bucureşti, săptămâna viitoare (Imagine: Mediafax Foto)

Geoană a declarat, la Geoagiu, că nu există oficial informaţii privind eventuale discuţii cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Preşedintele PSD şi-a manifestat temerea că un eventual acord cu FMI pentru un împrumut ar predetermina forma şi conţinutul pachetului anticriză, pe care Guvernul nu îl are, fiind de părere că mai întâi Cabinetul Boc "ar trebui să îşi facă lecţiile".

"Guvernul României nu are în acest moment un pachet anticriză coerent. Mi-e teamă să suntem împinşi către un acord cu FMI. Nu spun că este bine sau rău, dar mi-e teamă că un acord cu FMI predetermină forma şi conţinutul pachetului anticriză în mod absolut, în loc să fie invers, să faci un pachet anticriză şi apoi să vorbeşti de un împrumut", a declarat Mircea Geoană.

Potrivit acestuia, mai întâi ar trebui ca România să ştie ce politică fiscală are, să afle ce nevoie de finanţare externă există şi ce trebuie făcut pentru repornirea creditării în economie.

"Cred că este oportună adoptarea unui pachet anticriză şi a unui nou Cod Fiscal şi apoi să vedem dacă e nevoie de adoptarea unui acord cu FMI. Sunt rezervat, nu în relaţia cu FMI, ci doar la ideea că e nevoie de finanţare externă. Am din nou senzaţia că suntem împinşi sau ne repezim ca şi în anii '90 într-un aranjament care are şi elemente constrângătoare evidente. Să ne facem un plan propriu şi un calcul propriu", a declarat preşedintele PSD.

Ulterior, el a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că cifrele care se vehiculează pentru un eventual împrumut de la FMI depind de cei care fac estimările.

"Sunt cifre avansate de Banca Naţională, altele de Ministerul de Finanţe şi altele avansate de specialiştii din străinătate. E nevoie de un pachet relativ substanţial, însă înainte de o decizie trebuie să ne facem lecţiile noastre. Dacă e un împrumut de la Comisia Europeană, ne putem gândi la 5 - 6 miliarde de euro. Dacă ne gândim la un pachet mai larg, e vorba de 12 – 13 miliarde de euro. Ceea ce evident ar însemna un pachet de finanţare internaţional mai complex şi cu obligaţii mai constrângătoare", a declarat acesta.

Citeşte şi:

Băsescu va propune Parlamentului angajarea unui credit extern

Isărescu: Eventualele împrumuturi externe trebuie rambursate la orizontul anului 2013

FMI şi-a expus condiţiile părţii române

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici