- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (28.09.2013, 16:33)
- Raluca Ghinea
Georgescu, BNR: România trebuie să întărească legislaţia comercială, fiscală şi contabilă
România trebuie să întărească legislaţia comercială, fiscală şi contabilă pentru a reduce evaziunea fiscală, în timp ce guvernanţa economică urmăreşte să limiteze fluctuaţiile ciclului, potrivit prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu.
Urmărește
356 afișări
Florin Georgescu (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)
"Trebuie să întărim legislaţia comercială, fiscală şi contabilă pentru a reduce substanţial volumul foarte mare raportat la potenţialul României, al evaziunii fiscale şi al economiei formale. Măsura aceasta se încadrează într-o mişcare mai generală pentru utilizarea pe plan intern a resurselor fiecărui stat şi amintim efortul global lansat de ţările G20 pentru transparentizarea sectorului bancar şi desfiinţarea paradisurilor fiscale. Astfel, banii care fug din statele naţionale spre aceste paradisuri vor fi utilizaţi ca resurse proprii în statul de origine, vor crea locuri de muncă, vor constitui resurse bugetare pentru dezvoltarea infrastructurii publice", a declarat sâmbătă Georgescu, la Bucharest Forum.
În ceea ce priveşte combinaţia politicii monetare cu cea macroprudenţială, el a arătat că guvernanţa economică a statului este întărită printr-o serie de mecanisme, de instrumente de decizie care doresc să limiteze fluctuaţiile ciclului, pentru a nu înregistra "căderi" de la o creştere economică de 7% la o recesiune de 4%.
"Mai bine creşti cu 4% în perioada de boom şi eviţi declinul peste trei-patru ani când ciclul economic are altă turnură. Astăzi se vede cu pregnanţă că asigurarea convergenţei nominale şi reale a economiilor şi asigurarea stabilităţii preţurilor nu pot fi realizate fără stabilitatea financiară", spune Georgescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Traficul rutier este îngreunat pe mai multe şosele importante din România din cauza ceţii
-
Transnistria reduce întreruperile de curent, dar criza energetică persistă. Gazul rusesc rămâne miza conflictului
-
Avertizări meteo de ceaţă în sud-estul României şi de vânt puternic în nord-vest
Oficialul BNR a precizat că există o schimbare de paradigmă a politicii prudenţiale de la obiectivul asigurării rezilienţei sistemului în condiţii de şoc exogen la diminuarea amplitudinii ciclurilor de risc financiar.
"Dacă până acum era preponderentă stabilitatea preţului şi inflaţia joasă, această stabilitate a preţurilor, chiar şi pe pieţele internaţionale puternice, n-a împiedicat venirea crizei, deci s-a produs criză financiară pe stabilitatea preţurilor, care a creat instabilitate gravă a sistemului financiar. De aceea, stabilitatea financiară şi a preţurilor sunt tratate cu aceeaşi atenţie şi asistăm la modificarea politicii prudenţiale (...) de la a face un sistem rezistent la şocuri externe la crearea unui sistem de buffere financiare când băncile şi alte instituţii financiare au probleme de natură financiară şi a stabilităţii", a explicat prim-viceguvernatorul BNR.
El a reluat ideea că sunt necesare noi reglementări în soluţionarea problemelor băncilor cu situaţiile financiare precare, astfel încât să se asigure ieşirea ordonată a băncilor din sistem. Dacă până în prezent, acestea au fost sprijinite de stat, pe seama contribuabililor, cadrul de reglementare european va schimba orientarea către creditorii băncilor.
"Trecem de la metoda bail-out la bail-in, devine un nou mod de a trata băncile cu probleme, de la too big to fail la too big to save", a mai spus Georgescu.
Citește pe alephnews.ro: Zuckerberg și Musk sunt nemulțumiți de legislațiile UE privind social media. De ce speră Meta și X că Trump le va aduce mai mulți bani
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Biden critică decizia lui Zuckerberg de a renunța la fact-checking: „Mișcarea Meta este foarte rușinoasă”. Ce spune compania
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe