Gerea: Guvernul analizează modificarea schemei de sprijin pentru energia verde

Guvernul analizează modificarea schemei de sprijin pentru producerea de energie regenerabilă, după ce reducerea, în 2013, a stimulentelor acordate producătorilor din sector a dus la restrângerea investiţiilor.

Urmărește
681 afișări
Imaginea articolului Gerea: Guvernul analizează modificarea schemei de sprijin pentru energia verde

Gerea: Guvernul analizează modificarea schemei de sprijin pentru energia verde (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat că Guvernul discută cu producătorii şi Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) pentru a găsi soluţii astfel încât investiţiile în energie regenerabilă "să redevină profitabile", relatează Bloomberg.

"România nu este încă în situaţia în care să spună: bun, ne-am atins ţinta pentru 2020 privind producţia de energie regenerabilă şi asta e tot. Trebuie să continuăm investiţiile în noi capacităţi de producţie pentru că putem exporta şi obţine bani", a spus Gerea.

Gerea nu a dat detalii în privinţa posibilelor modificări ale actualei scheme de sprijin pentru producătorii de energie regenerabilă.

România deţine unităţi de producţie a energiei regenerabile cu o capacitate instalată de peste 4.500 MW.

Producţia de energie regenerabilă este sprijinită prin sistemul certificatelor verzi, care se acordă în funcţie de cantitatea de energie produsă şi livrată. Numărul de certificate diferă în funcţie de tehnologia folosită.

Guvernul a decis în 2013 să reducă numărul de certificate verzi acordarte producătorilor de energie verde, precum şi să amâne acordarea unor certificate până în 2018.

Până la anunţarea de noi stimulente în sector, companii precum CEZ, Enel, Iberdrola sau GDF Suez au decis să amâne sau să abandoneze investiţiile în România, notează Bloomberg.

"Nu ne aflăm într-o situaţie pozitivă de business. Este o situaţie complicată, care sper că o să fie soluţionată în curând. Nu spun că ne aşteptăm ca guvernul să revină la angajamentele din trecut, dar avem nevoie de predictabilitate, pentru că ea nu există", a spus Martin Zmelik, directorul general al CEZ România.

Producătorul ceh a anunţat, în aprilie 2014, că este dispus să vândă parcurile eoliene Fântânele şi Cogealac din Dobrogea, cu o putere totală instalată de 600 MW, pe fondul reducerii sprijinului acordat de guvern. Ulterior, în septembrie, Zmelik, a declarat pentru MEDIAFAX că grupul ar fi abandonat planurile de vânzare.

Compania spaniolă Iberdrola, un alt mare producător de energie din surse regenerabile, a decis, în noiembrie 2013, să sisteze investiţiile în producţia de energie eoliană în România, după ce a instalat doar 80 MW din 1.200 MW anunţaţi iniţial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici