Germania a aprobat reluarea lucrărilor la conducta Nord Stream 2 care aducea gaze naturale din Rusia. SUA a ameninţat cu sancţiuni companiile europene implicate în proiect

Publicat: 15 01. 2021, 13:54
Actualizat: 23 08. 2021, 18:09
Guvernul SUA a susţinut că conducta din Marea Baltică ar face Europa mai dependentă de gazul rusesc şi ar afecta securitatea energetică europeană. Kremlinul a răspuns acuzând Washingtonul că încearcă să-şi promoveze propriile vânzări de gaze naturale lichefiate, relatează AP.
 
Faţă de proiect s-a opus atât administraţia Trump cât şi administraţia Barack Obama, iar oficialii germani au spus că nu se aşteaptă la schimbări ample în politica SUA atunci când preşedintele ales Joe Biden preia mandatul.
 
Ministrul german de externe Heiko Maas a declarat jurnaliştilor vineri, totuşi, că se aşteaptă la discuţii la nivel înalt cu noua administraţie despre informaţiile prezentate de Reuters cu privire la posibilitatea unor impuse de SUA asupra companiilor implicate în proiect.
 
„Bineînţeles, vrem să discutăm despre acest subiect cu colegii noştri din Washington imediat ce noua administraţie este în funcţie”, a spus el.
 
Maas a adăugat că nu ştie dacă companiile implicate în construirea conductei au planuri de a relua imediat lucrările în urma deciziei Agenţiei Maritime şi Hidrografice.
 
Compania rusă de gaze naturale controlată de stat, Gazprom, a poziţionat o navă pentru a relua lucrările la conducta de mai multe miliarde, care a fost suspendată după ce o firmă elveţiană şi-a scos navele din proiect pe fondul ameninţărilor înaintate de SUA. Deoarece nava rusă este un model defierit faţă de navele elveţiene, Germania a trebuit să elibereze o nouă autorizaţie.
 
Gazprom spune că conducata este gata în proporţie de 94% din conductă. Aproximativ 150 de kilometri, rămân de finalizat.
 
 
Nava rusească „Fortuna”, în Wismar, Germania. Nava specială este utilizată pentru lucrările de construcţie a gazoductului Nord Stream 2 germano-rus din Marea Baltică.