Prima pagină » Economic » Cristoiu: Guvernul trebuie să treacă de urgenţă la relansarea economiei/ Manifestul antreprenorului Adrian Sârbu pune o problemă deja vitală

Cristoiu: Guvernul trebuie să treacă de urgenţă la relansarea economiei/ Manifestul antreprenorului Adrian Sârbu pune o problemă deja vitală

Cristoiu: Guvernul trebuie să treacă de urgenţă la relansarea economiei/ Manifestul antreprenorului Adrian Sârbu pune o problemă deja vitală

Analistul Ion Cristoiu spune că una dintre măsurile urgente în România ar trebui să fie relansarea economică, condiţionată însă de testarea populaţiei. Tocmai de aceea, jurnalistul a afirmat, în emisiunea “Gândurile lui Cristoiu”, că editorialul-manifest al lui Adrian Sârbu ar trebui să fie dublat de contactarea investitorilor.

 

Redăm ideile principale:

 

-Editorialul lui Adrian Sârbu este un editorial nu doar publicistic, dar este produsul unui manager, al unui antreprenor. În acest sens este un editorial-manifest.

-În cazul lui Adrian Sârbu, acest gest ar trebui să fie dublat cu contactarea managerilor, a investitorilor pentru că manifestul antreprenorului Adrian Sârbu pune această problemă deja vitală: foarte frumos că ne preocupăm de spitale, de cei infectaţi, dar şi dacă numărul lor era de 50.000, noi suntem 16-17 milioane, care trebuie totuşi să trăiască.

-Guvernul sau măcar asociaţiile oamenilor de afaceri trebuie să treacă de urgenţă la o relansare a vieţii economice, nu doar a transportatorilor, în măsura în care e posibil ca o firmă să lucreze cu un sfert din personal, ea trebuie să lucreze.

-La noi este o planificare, zice: <>. Nu este adevărat. În Europa, liderii politici responsabili pun problema de pe acum, dar nu relansare în sensul de se iau de acum măsuri, fac bani şi după ce se iese din criză să rezolv. Păi după ce se iese din criză trei sferturi din firmele româneşti nu vor exista, nu vor supravieţui până la urmă. De exemplu, eşti la o pensiune, ea nu mai încasează bani, dar trebui întreţinută minim şi toate costă.

-Guvernul trebuie să se preocupe de pe acum să înceapă o relansare. Să terminăm cu apocalipsa , în presa noastră se cultivă răstignirea şi nu învierea. Să începem împreună, ca să avem posibilitatea pentru o relansare măcar parţială a economiei.

-Eu sunt sceptic totuşi, pentru că ea intră în conflict cu un interes politicianist iresponsabil, dacă nu chiar criminal, şi anume acela de a nu testa. Ei consideră că numărul de infectaţi este ca o recoltă la hectar de pe vremea lui Ceauşescu, ca să spună la finalul crizei că în timp ce Franţa a avut zeci de mii de cazuri, noi am avut mii.

-Nefăcând teste, nu avem siguranţa cine e bolnav, se blochează şi relansarea eocnomiei. Dacă noi am avea testări multe, am şti că avem 50.000 de bolnavi, dar ei nu bântuie pe străzi.

-Acest virus are o calitate parşivă, de a nu da simptome, dacă faci test, îl descoperi şi îl obligi să stea acasă în izolare. Dacă am face teste rapide, pe care le refuză Ludovic Orban, pentru că cu cât sunt mai multe testări cu atât sunt mai multe confirmări. Una dintre condiţiile relansării ar fi testarea masivă a populaţiei.