Germania este cel mai mare investitor din România. Austria este pe doi / Rusia este sub Malta, iar investiţile din SUA şi Italia au scăzut

  • Banca Naţională a României a publicat cele mai recente date privind fluxul net de investiţii străine directe (ISD) în România.
  • România a înregistrat anul trecut o valoarea record, în creştere cu 12,3% faţă de anul 2021.
  • Germania, urmată de Austria şi Franţa, se află în frunte clasamentului.
Urmărește
8987 afișări
Imaginea articolului Germania este cel mai mare investitor din România. Austria este pe doi / Rusia este sub Malta, iar investiţile din SUA şi Italia au scăzut

Germania este mai mare investitor din România. Austria este pe doi / Rusia este sub Malta, iar investiţile din SUA şi Italia au scăzut

Germania controlează investiţii de peste 16 miliarde de euro circa 15% din total. Austriecii au peste peste 11 miliarde de euro, circa 10% din total.

"Germania a reprezentat principalul investitor străin în economia românească, menţinându-şi poziţia dominantă din perioada anterioară. Entităţile rezidente în această ţară deţin, atât în mod direct, cât şi prin intermediul filialelor şi sucursalelor firmelor germane din ţări intermediare, investiţii de 16,120 milioane euro (14,9 la sută din soldul total al ISD). Clasamentul ţărilor investitorilor finali este continuat de Austria (10,7 la sută), Franţa (9,7 la sută), Italia (7,8 la sută), Statele Unite ale Americii (6,7 la sută) şi Ţările de Jos (5,3 la sută),fiecare dintre aceste ţări înregistrând un sold ISD de peste 5 000 milioane euro. Deşi ierarhia principalelor ţări partenere a rămas constantă în comparaţie cu anul 2021, se observă diminuarea contribuţiilor Italiei şi Statelor Unite ale Americii la totalul indicatorului, cu 0,1puncte procentuale., respectiv 1,1 puncte procentuale şi creşterea contribuţiilor Ţărilor de Jos şi Franţei, cu 1,5 puncte procentuale, respectiv 0,1 puncte procentuale. Prezenţa acestor fluctuaţii indică adaptări în strategiile investiţionale ale nerezidenţilor, reflectând, concomitent, evoluţiile economice specifice fiecărei ţări partenere", se arată în raportul BNR.

În anul 2022, fluxul net de investiţii străine directe (ISD) în România a înregistrat valoarea record de 10 039 milioane euro, în creştere cu 12,3 la sută faţă de anul 2021. Această evoluţie a fost favorizată de relaxarea restricţiilor impuse în contextul pandemiei COVID-19 şi evidenţiază rezilienţa climatului investiţional românesc, în pofida tensiunilor geopolitice şi a crizei energetice. Examinarea detaliată a fluxului net de ISD pe sectoare economice indică o predilecţie a investitorilor străini pentru domeniile industrie, comerţ şi intermedieri financiare şi asigurări. Soldul ISD a atins un maxim istoric de 107 944 milioane euro la finalul anului 2022, datorită intensificării tranzacţiilor de natura ISD. Din această valoare, 65,8 la sută reprezintă investiţii în întreprinderi ISD greenfield.

Industria atrage cei mai mulţi bani străini

Repartizarea fluxului net de ISD pe domenii de activitate:

– volumul cel mai ridicat al participaţiilor la capitalurile proprii a fost atras de ramura industrie (2 634 milioane euro), urmată de comerţ (1 762 milioane euro) şi intermedieri financiare şi asigurări (1 427 milioane euro)

CITEŞTE RAPORTUL COMPLET AICI

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici