- Home
- Economic
- (19.12.2023, 15:16)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Germania face rost de gaz din Norvegia într-un acord pe termen lung în valoare de 50 de miliarde de euro
- Compania norvegiană Equinor a semnat marţi cel mai mare contract pe termen lung în domeniul gazelor naturale din ultimii aproape 40 de ani, în cadrul unui acord de 50 de miliarde de euro cu grupul energetic de stat german SEFE.
- Acest contract vine în contextul în care ţările UE caută să obţină o aprovizionare stabilă pentru a compensa pierderea gazului din Rusia.
Urmărește
959 afișări
Acordul va furniza Germaniei 129 de miliarde de metri cubi de gaz până în 2039, suficient pentru a acoperi o treime din cererea industrială a ţării, a declarat Anders Opedal, directorul general al companiei de stat Equinor, pentru Financial Times.
Acordul asigură securitatea energetică a centrului industrial al Europei şi arată "colaborarea strânsă" dintre Germania şi Norvegia după ce Moscova a tăiat livrările de gaze ca represalii la sancţiunile pentru invazia la scară largă a Ucrainei, a adăugat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Contractul va reflecta preţurile pieţei, care, la valoarea actuală, ar face ca acordul să valoreze aproximativ 50 de miliarde de euro, potrivit unor surse citate de FT.
Lipsa gazului rusesc a făcut ca ţările UE să caute surse de aprovizionare cu gaze şi să asigure contracte cu alte ţări. Comisia Europeană a semnat memorandumuri de înţelegere cu mai multe ţări producătoare de gaze, precum Qatar şi SUA, pentru a garanta fluxuri stabile.
În cadrul unei reuniuni care va avea loc marţi, miniştrii UE ai Energiei vor discuta despre nivelul aprovizionării cu gaze în această iarnă şi vor conveni asupra prelungirii măsurilor de urgenţă introduse anul trecut, cum ar fi reducerea cererii de gaze.
Comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a declarat că a fost "necesară" prelungirea măsurilor "din cauza faptului că, în ciuda unui început relativ bun de iarnă, situaţia geopolitică rămâne foarte fragilă".
SEFE, denumită anterior Gazprom Germania şi deţinută de grupul energetic rus Gazprom, a fost naţionalizată de Administraţia de la Berlin în noiembrie 2022 şi recapitalizată pentru 6,3 miliarde de euro în decembrie, după ce a înregistrat pierderi mari.
Norvegia a înlocuit Rusia ca fiind cel mai mare furnizor de gaze al UE, furnizând jumătate din gazele prin conducte ale blocului.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe