- Home
- Economic
- (05.05.2024, 14:27)
- Roxana Rosu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Germania, Franţa şi SUA conduc în topul ţărilor care controlează grupuri de firme în România. 3 din 10 români lucrează într-o multinaţională
România avea un număr total de 96.705 grupuri de întreprinderi, dintre care 93% erau multinationale, majoritatea cu actionariat german, francez sau american, şi doar putin peste 6% erau rezidente, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Urmărește
3357 afișări
Germania, Franţa şi SUA conduc în topul ţărilor care controlează grupuri de firme în România. 3 din 10 români lucrează într-o multinaţională
România avea în anul 2022 un număr total de 96.705 grupuri de întreprinderi, dintre care 93% erau multinationale, majoritatea cu actionariat german, francez sau american, şi doar putin peste 6% erau rezidente, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Astfel, din cele 90.669 de grupuri de întreprinderi multinaţionale, 606 erau controlate din interior, iar 90.063 din străinătate.
De asemenea, 14.553 sunt grupuri controlate de persoane juridice străine, iar 75.510 sunt grupuri controlate de persoane fizice străine.
În acelaşi timp, în România activau 6.036 grupuri rezidente.
În ceea ce priveşte domeniul de activitate, o treime dintre grupuri sunt din sectorul comerţului, urmate de cele din constructii (12%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, precum şi industria prelucrătoare (câte 10% din totalul grupurilor). Alte 8% dintre grupuri apartin zonei de tranzacţii imobiliare.
Ordinea se mentine şi în cazul grupurilor rezidente, unde comertul detine o pondere de 18%, constructiile 11%, iar industria prelucrătoare de 10%.
Raportat la numărul total de salariati din România, 30% dintre ei lucrează în grupuri multinationale controate din străinătate, iar 22% apartin grupurilor controlate din primele 10 tări.
În funcţie de ponderea numărului de salariaţi, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (18,1%), pe locul doi sunt cele controlate din Franṭa (11,2%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Statele Unite ale Americii (9,3%).
În cazul grupurilor cu actionatiat german, cei mai multi angajati sunt în industria prelucrătoare (9,3%), comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor (3,3%) şi în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (2,9%).
La grupurile cu actionari francezi, 4,5% din salariaţi sunt în industria prelucrătoare, 2,3% în comerţ, iar 1,4% în Informaţii şi comunicaţii.
Subgrupurile de întreprinderi controlate din Statele Unite ale Americii au cei mai mulţi salariaţi în Industria prelucrătoare (3,8%) şi Informaţii şi comunicaţii (2,8%).
Potrivit INS, grupul multinational este format din cel puţin două unităţi legale localizate în ţări diferite, iar cel rezident este grupul de întreprinderi ale cărui unităţi legale (întreprinderi) sunt toate rezidente în aceeaşi ţară.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Bursă. Companiile de la BVB cu activitate pe Dunăre şi la Marea Neagră, unii dintre performerii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe