Germania, în recesiune. Guvernul reduce estimările PIB-ului în 2024

Guvernul prognozase o creştere slabă de 0,3% în acest an, dar speranţele unei redresări determinate de consum se estompează.

Urmărește
97 afișări
Imaginea articolului Germania, în recesiune. Guvernul reduce estimările PIB-ului în 2024

Germania, în recesiune. Guvernul reduce estimările PIB-ului în 2024

Guvernul de la Berlin prevede că economia germană se va contracta cu 0,2% în acest an şi că recesiunea va continua, în timp ce cu doar câteva luni în urmă preconizase o creştere de 0,3% pentru 2024.

Ministrul Robert Habeck va prezenta oficial situaţia în cursul zilei de miercuri, la Berlin, după cum relatează ziarul „Suddeutsche Zeitung”. 

Guvernul german prognozase până acum o creştere slabă de 0,3% în acest an, dar speranţele unei redresări determinate de consum se estompează.

Prin urmare, cea mai mare economie a Europei este de aşteptat să intre în recesiune pentru al doilea an consecutiv, după o scădere de 0,3% a PIB-ului în 2023, cauzată de creşterea preţurilor la energie ca urmare a invaziei Rusiei, din încetinirea industriei şi scăderea exporturilor.

În 2024, relaxarea inflaţiei şi prima reducere a ratei dobânzii de către BCE au alimentat speranţele de redresare, dar cererea internă şi cea externă au rămas slabe.

Principalele institute economice germane şi-au revizuit previziunile în scădere pe 26 septembrie şi acum prevăd că PIB-ul va stagna sau va scădea cu 0,1% în acest an.

„În loc să-şi recapete avânt, economia continuă să fie caracterizată de o reticenţă generală a consumatorilor de a cheltui”, scrie Suddeutsche Zeitung, unul dintre principalele ziare germane.

Germania se confruntă, de asemenea, cu provocări structurale, cum ar fi concurenţa sporită din partea Chinei, o penurie de muncitori calificaţi şi o tranziţie ecologică complexă. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici