- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Germania recrutează voluntari experţi în colectarea taxelor pentru a combate evaziunea în Grecia
Autorităţile germane au recrutat circa 160 de voluntari experţi în colectarea taxelor, care să meargă în Grecia pentru a ajuta la combaterea evaziunii fiscale, iar presa elenă scrie deja despre "o forţă de asalt formată din colectori de taxe germani", potrivit Financial Times.
Germania recrutează voluntari experţi în colectarea taxelor pentru a combate evaziunea în Grecia (Imagine: Shutterstock)
Măsura autorităţilor federale din Germania riscă să reaprindă tensiunile dintre Berlin şi Atena, potrivit publicaţiei britanice Financial Times.
Cei aproximativ 160 de experţi urmează să se deplaseze în Grecia în cadrul unei iniţiative a UE şi FMI pentru îmbunătăţirea sistemului de colectare de taxe.
Un oficial guvernamental elen a reacţionat pozitiv la plan: "Astfel de asistenţă, pentru îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei administraţiei publice elene, este binevenită".
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Sosirea oficialilor germani la Atena ar putea, însă, retrezi ostilitatea faţă de Germania, declanşată în ianuarie de un plan pentru numirea unui "comisar pentr buget", care să supravegheze finanţele Greciei.
Într-un articol de primă pagină din tabloidul elen ProtoThema, voluntarii germani sunt descrişi drept "o forţă de asalt formată din colectori de taxe germani".
Un oficial înalt din fiscul elen a spus: "Nu avem nevoie de ajutor din afară. Avem nevoie de computere mai bune şi de o mai bună cooperare cu alte departamente guvernamentale".
Voluntarii ar putea derula seminarii sau "proiecte pe termen lung", potrivit Ministerului de Finnaţe german. Toţi cei aproape 160 de experţi vorbesc engleza, iar aproximativ zece şi greceşte.
Creditorii internaţionali au crescut din nou presiunea asupra Greciei pentru combaterea evaziunii fiscale, estimată la 5-6 miliarde de euro anual, şi pentru rezolvarea situaţiei unor restanţe de circa 60 de miliarde de euro la plata de taxe, potrivit estimărilor Comisiei Europene şi FMI.
Taxele directe reprezintă mai puţin de jumătate din veniturile guvernului elen, TVA şi accizele având cea mai mare contribuţie, potrivit Ministerului de Finnaţe de la Atena.
"Grecia se confruntă acum cu aceleaşi probleme întâmpinate de Germania de Est în 1990", a declarat Norbert Walter-Borjans, ministru de Finanţe al landului german Renania de Nord-Westphalia, din care provin foarte mulţi voluntari, pentru revista germană Wirtschaftswoche.
După căderea Zidului Berlinului, Germania de Vest a trimis mii de oficiali să ajute la reconstrucţia structurilor administrative în fostul Est comunist, însă această politică a condus la resentimente, a adăugat Walter-Borjans.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO