Germania respinge ideea folosirii rezervelor Bundesbank pentru finanţarea fondului de stabilitate

Guvernul Germaniei a respins ipoteza că ar putea folosi rezervele monetare ale băncii centrale, Bundesbank, pentru a finanţa Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară, fondul de sprijinire a statelor cu probleme din zona euro.

Urmărește
174 afișări
Imaginea articolului Germania respinge ideea folosirii rezervelor Bundesbank pentru finanţarea fondului de stabilitate

Germania respinge ideea folosirii rezervelor Bundesbank pentru finanţarea fondului de stabilitate (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Mai multe ziare germane au scris în acest weekend că liderii G20, grupul celor mai mari 20 de economii ale lumii, ar fi discutat ideea accesării rezervelor băncilor centrale pentru finanţarea fondului.

Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung a scris că rezervele Bundesbank, inclusiv valuta şi aurul, vor fi folosite pentru creşterea contribuţiei Germaniei la "fondul de criză" cu peste 15 miliarde euro.

Banca Centrală Euroepană (BCE) ar controla aceşti bani, potrivit ziarului, care citează surse participante la summit-ul G20 de la Cannes.

Ziarul Welt am Sonntag transmite informaţii similare, dar susţine că cele 15 miliarde euro vor veni din rezervele de Drepturi Speciale de Tragere (DST-uri) ale Bundesbank.

"Rezervele de aur şi de valută administrate de Bundesbank nu au reprezentat niciodată un punct de discuţie la summit-ul G20 de la Cannes", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert.

Presa germană a scris de asemenea că liderii G20 reuniţi la Cannes au discutat varianta ca Sistemul European de Bănci Centrale să-şi "amaneteze" rezervele valutare de 50-60 miliarde euro pe care le controlează într-un trust al fondului european de stabilitate sub forma DST-urilor, moneda Fondului Monetar Internaţional.

"Cunoaştem acest plan şi îl respingem", a afirmat un purtător de cuvânt al Bundesbank.

Seibert a adăugat că mai mulţi participanţi la summit-ul de la Cannes au ridicat problema folosirii DST-urilor pentru consolidarea Facilităţii Europene de Stabilitate, însă Germania a respins planul şi discuţiile de luni ale miniştrilor Finanţelor din zona euro nu vor face referire la această opţiune.

Ziarele germane susţin că opoziţia Bundesbank a scos această chestiune de pe agenda summit-ului G20, însă ideea ar urma să fie discutată în şedinţa de luni a Eurogroup.

Liderii europeni au convenit, la summit-urile de la sfârşitul lunii octombrie, un plan cu trei direcţii principale pentru rezolvarea crizei datoriilor de stat din zona euro, respectiv reducerea datoriilor Greciei cu 100 miliarde euro, consolidarea Facilităţii Europene de Stabilitate la 1.000 miliarde euro şi crearea unor vehicule investiţionale care să atragă bani din afara UE pe pieţele de obligaţiuni din zona euro. Detaliile planului nu au fost încă puse la punct.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici