Germania şi Franţa, în recesiune, îşi unesc forţele împotriva lui Biden în bătălia subvenţiilor

Cele mai mari două economii ale Uniunii Europene, aflate probabil deja în recesiune, lasă deoparte ultimele tensiuni pentru a face presiuni ca UE să ia măsuri în contextul temerilor în creştere legate de declanşarea unui război comercial cu SUA.

Urmărește
7876 afișări
Imaginea articolului Germania şi Franţa, în recesiune, îşi unesc forţele împotriva lui Biden în bătălia subvenţiilor

Germania şi Franţa au evidenţiat necesitatea adoptării de către bloc a unor politici industriale mai dure, cum ar fi mai multe subvenţii de stat pentru companiile europene pentru a contracara amenin­ţarea constituită de reformele adoptate de SUA.

Cele două mari econo­mii ale blocului au emis o declaraţie comună angajân­du-se să „analizeze posibili­tăţi de politică industrială“ pentru protejarea industriilor europene în faţa măsurilor comerciale discrimi­natorii adoptate de Washington, dar şi de Beijing.

Din perspectiva europenilor, pachetul de subvenţii şi scutiri de taxe de 369 miliarde de dolari menit să impulsioneze businessurile verzi americane adoptat de Washington reprezintă o măsură protecţionistă pentru că încurajează companiile să-şi mute investiţiile din Europa şi consumatorii să cumpere produse americane când vine vorba de maşini electrice. UE este în stare de urgenţă şi pregăteşte un amplu pachet de subvenţii pentru a evita ca industria europeană să fie devastată de rivalele americane, au declarat doi oficiali ai UE pentru Politico.

Odată cu pachetul de măsuri americane, oficialii UE se tem că firmele vor resimţi acum o presiune aproape irezistibilă de a-şi reorienta investiţiile către SUA, mai degrabă decât Europa. Comisarul european pe industrie Thierry Breton averti­zează că măsurile americane consti­tuie o „provocare existenţială“ pentru economia Europei.

Asta mai ales în condiţiile în care activitatea sectorului privat din cele mai mari două economii ale Europei, Germania şi Franţa, s-a contractat în noiembrie, înfăţişând o imagine sumbră pentru o regiune care se află probabil deja în recesiune, potrivit Bloomberg.

Comisia Europeană şi ţări ca Germania şi Franţa au realizat că trebuie să acţioneze rapid pentru a preîntâmpina dezindustrializarea masivă a Europei. Potrivit celor doi oficiali UE citaţi de Politico, blocul lucrează acum la o schemă de urgenţă pentru canalizarea de fonduri în industrii high-tech cheie.

Blocul vrea să contracareze subvenţiile americane cu un fond propriu. Acesta ar urma să fie un „fond suveran european“, menţionat deja de şefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen în septembrie, menit să ajute companiile să investească în Europa şi să atingă standard verzi ambiţioase.

Cu o soluţie diplomatică din ce în ce mai improbabilă, o cursă a subvenţiilor se profilează acum ca un Plan B. În acest sens, obţinerea susţinerii Germaniei va fi vitală.

Bruxelles-ul speră să obţină mai multă claritate din partea Berlinului cu privire la disponibilitatea nemţilor de a sparge tabuul subvenţiilor. Ideea a început deja să câştige teren în Berlin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici