Unele companii de utilităţi au dat în judecată guvernul german, susţinând că ar trebui să primească compensaţii semnificative pentru investiţiile pierdute şi electricitatea pe care nu o pot genera din centrale datorită opririi timpurii.
Măsura de închidere timpurie a fost iniţiată în 2011 după accidentul din Japonia de la Fukushima şi dădea un termen de 11 ani pentru finalizarea procesului de închidere.
Într-o declaraţie comună, ministerele pentru mediu şi economie au precizat că compania de utilităţi suedeză Vattenfall va primi 1,425 miliarde de euro. Companiile germane RWE, EnBW şi E.ON / PreussenElektra vor împărţi restul de 1 miliard de euro.
În schimb, companiile vor trebui să renunţe la toate procesele, inclusiv un caz pe care Vattenfall l-a adus în faţa unui grup internaţional de arbitraj din Washington.
Acordul trebuie aprobat definitiv de consiliile de administraţie a companiilor şi este supus controlului autorităţii de concurenţă a Uniunii Europene, care a lansat recent o anchetă privind un acord similar între Germania şi operatorii de centrale pe cărbune.