Germania va limita preţurile la electricitate prin impozitarea profiturilor excedentare

Guvernul Germaniei intenţionează să introducă un plafon la preţurile la electricitate pentru gospodării şi industrie pentru a atenua impactul creşterii costurilor energiei, se arată într-un document al ministerului consultat miercuri de Reuters.

Urmărește
222 afișări
Imaginea articolului Germania va limita preţurile la electricitate prin impozitarea profiturilor excedentare

Pentru a contribui la finanţarea plafonului şi pentru a plăti pentru stabilizarea reţelelor de transport al energiei electrice, Berlinul ia în considerare posibilitatea de a impozita profiturile unor companii de electricitate, se arată în document.

Schema ar fi, de asemenea, finanţată de un pachet de ajutor de 200 de miliarde de euro pe care guvernul cancelarului Olaf Scholz l-a anunţat la sfârşitul lunii trecute pentru a ajuta gospodăriile şi companiile să facă faţă creşterii preţurilor la energie în cea mai mare economie a Europei.

Documentul nu a specificat ce fonduri vor fi extrase din acest pachet şi cât din taxa pe profit.

Plafonul, pe care proiectul nu l-a cuantificat, ar urma să se bazeze pe consumul istoric anual de energie electrică. Designul său ar fi similar cu o limitare a preţului la gaze ale cărei detalii au fost anunţate de guvern la începutul acestei luni, se arată în document.

Dar, spre deosebire de scutirea propusă pentru consumatorii de gaz, proiectul nu include o plată unică pentru a acoperi factura de electricitate pe o lună în acest an.

Ca parte a planului, Berlinul ar putea să scadă 90% din profiturile pe care companiile de energie electrică le obţin peste costurile de producţie, se arată în document. Pentru preţurile la vedere, taxa s-ar aplica retroactiv din martie, iar pentru preţurile viitoare din decembrie, potrivit documentului.

Acţiunile RWE, cel mai mare producător de energie electrică din Germania şi una dintre companiile potenţial afectate, au scăzut cu 1,5% în urma acestei ştiri.

Documentul, elaborat de Ministerul german al Economiei, arată că producţia de energie din cărbune, gaz şi biometan nu va fi inclusă în măsuri, din cauza costurilor de producţie mai mari.

Italia şi Marea Britanie au implementat taxe similare, în timp ce Spania a introdus una temporară.

Luna trecută, Comisia Europeană a stabilit cadrul pentru taxele pe profitul excepţional al firmelor din domeniul energiei, însă, la insistenţele Germaniei, Comisia a lăsat o mare marjă de manevră pentru ca membrii blocului să îşi elaboreze propriile măsuri.

În Germania, taxa ar trebui să ţină cont de costurile de bază ale companiilor, în funcţie de tipul de producţie de energie.

De exemplu, ar reprezenta aproximativ 10 cenţi de euro pe kilowatt-oră (kWh) pentru energiile regenerabile, la care se adaugă 3 cenţi pe kWh ca aşa-numită suprataxă de securitate, ceea ce înseamnă că 90% din profiturile realizate peste 13 cenţi ar fi eliminate.

Energia nucleară ar urma să primească 4 cenţi pe kWh, la care se adaugă suprataxa de securitate de 3 cenţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici