- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Germania vrea să propună BCE un compromis privind Grecia, ca să permită implicarea sectorului privat
Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, intenţionează să propună un compromis Băncii Centrale Europene (BCE), care să permită implicarea sectorului privat în cel de-al doilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia, potrivit publicaţiei Der Spiegel, citate de Reuters.
Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară, fondul zonei euro pentru salvarea ţărilor cu probleme financiare, ar urma să emită obligaţiuni pe care să le pună la dispoziţia băncilor elene prin intermediul guvernului de la Atena, scrie Spiegel, fără a cita sursa informaţiei.
Băncile elene, dependente de fonduri de la BCE, ar folosi obligaţiunile ca garanţii pentru a obţine în continuare împrumuturi de la banca centrală prin operaţiunile de pe piaţa monetară.
Propunerea Germaniei ar înlătura un obstacol major pentru o rostogolire a datoriilor Greciei de către sectorul privat, la care BCE s-a opus până acum argumentând că o astfel de situaţie ar exclude băncile elene de la finanţare.
Agenţiile de rating au avertizat că ar clasifica drept incapacitate de plată o rostogolire, iar BCE a anunţat că o astfel de evaluare ar însemna că nu mai poate accepta obligaţiuni ale statului elen ca garanţii în operaţiunile de pe piaţa monetară.
Un oficial german a declarat, pentru Reuters, sub protecţia anonimatului, că liderii din zona euro discută mai multe variante pentru implicarea sectorului privat într-un nou pachet de sprijin financiar.
"A existat o idee la Bruxelles la un moment dat care se asemăna în anumite privinţe cu relatarea din Der Spiegel, în timp ce alte aspecte erau complet diferite", a spus el.
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au afirmat, vineri, că au ajuns la un acord de principiu în privinţa Greciei, care să includă o participare a sectorului privat după modelul Iniţiativei de la Viena, prin care băncile străine prezente în Europa de Est s-au angajat în 2009 să nu-şi reducă expunerea în statele din regiune, prin rostogolirea liniilor de finanţare pentru subsidiare.
O rostogolire a datoriilor Greciei ar fi complexă şi controversată, financiar şi juridic, iar detaliile importante nu au fost încă stabilite, notează Reuters. Miniştrii de Finanţe din zona euro urmează să discute modalităţile de sprijinire a Greciei la o reuniune programată duminică seara la Luxemburg.
În România, subsidiarele instituţiilor de credit elene Alpha Bank şi EFG Eurobank Ergasias (Bancpost) se află printre cele mai mari zece bănci. În piaţă mai activează trei instituţii de credit mai mici, respectiv Banca Românească (National Bank of Greece), Piraeus, ATEbank şi Emporiki (deţinută de Credit Agricole).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”
-
astăzi, 18:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Scholz şi Putin au vorbit la telefon / Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului