- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (11.06.2014, 11:38)
- Ioan Dornescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
GFR, în replică la declaraţiile lui Şova: Nu există motive de anulare a licitaţiei la CE Oltenia
GFR susţine că nu există motive pentru anularea licitaţiei organizate de Complexul Energetic Oltenia pentru transportul cărbunelui, unde a concurat alături de CFR Marfă, iar întârzierea desemnării câştigătorului provoacă "pagube însemnate" producătorului de electricitate.
Urmărește
160 afișări
GFR, în replică la declaraţiile lui Şova: Nu există motive de anulare a licitaţiei la CE Oltenia (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)
"Grup Feroviar Român afirmă că nu există niciun motiv pentru anularea procedurii de atribuire a contractului pentru transportul cărbunelui în cadrul licitaţiei organizate de Complexul Energetic Oltenia (CEO). Această licitaţie a fost organizată în mod transparent şi cu respectarea legislaţiei şi reglementărilor din domeniul achiziţiilor, iar contestaţiile venite abia după deschiderea ofertelor financiare nu doresc decât să menţină condiţiile contractuale actuale, provocând pagube însemnate CE Oltenia", se arată într-un comunicat al companiei deţinute de omul de afaceri Gruia Stoica.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
-
Iulian Anghel, editor politic ZF: Cum l-am cunoscut pe Călin Georgescu
Ministrul Transporturilor Dan Şova a depus plângere penală in rem pentru licitaţia de transport al cărbunelui organizată de CE Oltenia, unde diferenţa între preţurile solicitate a fost minimă, şi a declarat că procedura trebuie reluată întrucât au fost depuse doar două oferte.
"Nu se poate declara un câştigător, condiţia din caietul de sarcini era să fie trei oferte, ori au existat numai două. Va trebui s-o reia", a declarat marţi ministrul Transporturilor.
Surse din Complexul Energetic Oltenia au declarat la 23 mai pentru MEDIAFAX că o asociere din care face parte Grup Feroviar Român (GFR) a solicitat suma de 255 milioane lei la această licitaţie, iar CFR Marfă a cerut 256 milioane lei.
Ofertele depuse de CFR Marfă şi asocierea formată din GFR, companie controlată de omul de afaceri Gruia Stoica, Unifertrans şi Servtrans Invest, au fost acceptate pentru faza finală a procedurii de selecţie.
CFR Marfă a solicitat ulterior anularea licitaţiei, iar CNSC a suspendat procesul de achiziţie.
GFR apreciază că încercările de anulare a licitaţiei sunt de natură să provoace pagube financiare importante CE Oltenia şi bugetului de stat, şi solicită autorităţilor competente să ia măsurile necesare pentru a preveni acest lucru.
"GFR atrage atenţia asupra faptului că participarea operatorilor privaţi la această licitaţie a dus la oferte financiare care sunt aproape la jumătatea valorii contractului plătit în prezent de CE Oltenia pentru serviciile de transport de cărbune şi care se ridică la 473 milioane lei pentru trei ani. Orice zi de întârziere în atribuirea contractului în noile condiţii financiare aduce pierderi importante CE Oltenia, care plăteşte în prezent preţuri cu mult mai mari decât cele care ar fi obţinute în urma procesului de licitaţie. Nu putem privi declaraţiile ministrului Transporturilor, Dan Şova, decât ca pe o tentativă de a influenţa decizia autorităţilor competente în analiza procesului de licitaţie", se arată în comunicat.
Transportatorul feroviar privat arată că participarea mai multor companii la această licitaţie a fost limitată chiar de condiţiile acesteia, iar participanţilor li s-a cerut, ca experienţă similară, un volum mediu de transport anual de 16,2 milioane de tone, care putea fi atins independent doar de CFR Marfă. Pentru a putea îndeplini această condiţie tehnică, GFR s-a asociat cu alţi operatori privaţi din România.
"Este cel puţin surprinzător că atât contestaţiile, precum şi plângerea Ministerului Transporturilor survin abia după ce oferta financiară depusă de asocierea din care GFR face parte s-a dovedit a fi cea mai bună. GFR îşi rezervă dreptul de a acţiona pe toate căile legale pentru soluţionarea acestei situaţii", se mai arată în comunicat.
Licitaţia a fost programată iniţial pentru luna ianuarie, când CE Oltenia a transmis invitaţii de participare către CFR Marfă, GFR şi alte trei societăţi, dar a fost însă amânată după ce Gruia Stoica a fost reţinut de DNA, fiind urmărit penal pentru cumpărare de influenţă. Stoica i-ar fi promis avocatului Doru Boştină suma de 3 milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la licitaţia pentru transportul cărbunelui.
După reţinerea lui Stoica, CE Oltenia a anunţat că va prelungi contractul existent cu CFR Marfă. Gruia Stoica este în arest la domiciliu din 9 mai, când instanţa supremă i-a înlocuit măsura arestului preventiv.
GFR, parte a grupului Grampet, este al doilea mare transportator de marfă din România, după CFR Marfă.
Compania a câştigat în iunie 2013 licitaţia de privatizare a CFR Marfă, însă vânzarea pachetului majoritar de acţiuni nu a putut fi finalizată până la termenul limită pentru că unele bănci creditoare ale CFR Marfă nu şi-au dat acordul pentru schimbarea acţionariatului, iar Consiliul Concurenţei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunţa asupra tranzacţiei.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe