Gheorghe, Petrom: Îngheţarea preţurilor este permisă de legislaţie, dar e temporară şi cu consecinţe

Legislaţia românească permite îngheţarea preţurilor, deşi nu există niciun precedent de acest gen într-o piaţă liberă, iar o astfel de măsură are caracter temporar şi consecinţe ulterioare, a declarat directorul general executiv al OMV Petrom (SNP), Mariana Gheorghe.

Urmărește
7 afișări

"Îngheţarea preţurilor este permisă de legislaţia românească, dar nu există niciun precedent de acest fel pe o piaţă liberă", a spus Gheorghe, întrebată cum comentează o eventuală măsură de îngheţare a preţurilor la carburanţi decisă de guvern.

Oficialul Petrom a explicat că astfel de măsuri nu pot avea decât un caracter temporar, iar ulterior sunt resimţite "consecinţe".

Pe de altă parte, Mariana Gheorghe a precizat că OMV Petrom va respecta toate prevederile legislaţiei, făcând referire şi la conformitatea cu legislaţia europeană.

Ea a ţinut să precizeze că Petrom respectă în primul rând regulile cererii şi ofertei şi ale concurenţei.

Întrebată ce ar putea face autorităţile pentru creşterea eficienţei în domeniul energiei, Mariana Gheorghe a arătat că Guvernul ar trebui în primul rând să dovedească predictibilitate în strategia energetică, să-şi stabilească în mod clar politicile dar şi planurile investiţionale într-un orizont mai larg.

Premierul Emil Boc a solicitat Consiliului Concurenţei să analizeze, împreună cu Departamentul pentru Afaceri Europene, dacă preţurile la carburanţi pot fi îngheţate în România în baza unei legi care prevede o astfel de măsură în cazuri excepţionale, dar care este adoptată înaintea aderării la UE.

El a arătat că cele două instituţii vor analiza dacă această lege mai este compatibilă cu normele UE.

"Dacă răspunsul va fi pozitiv, vom găsi o soluţie", a spus Boc.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat, marţi, că instituţia va finaliza investigaţia pe piaţa carburanţilor până la jumătatea anului, după ce rezultatele raportului va fi trimis la Comisia Europeană, iar companiile implicate îşi vor spune părerea în acest caz.

El a arătat totodată că o lege adoptată înaintea aderării României la UE permite îngheţarea preţurilor într-o situaţie excepţională, dar că trebuie stabilit dacă piaţa carburanţilor se află într-o astfel de situaţie excepţională.

La rândul său, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputaților, a declarat că la nivelul Comisiei s-a format o comisie de anchetă asupra Petrom pentru a investiga modul în care se formează preţurile pentru carburanţi şi perioada post-privatizare.

Iancu a afirmat că Petrom este de acord cu îngheţarea preţurilor pe o perioadă limitată de timp, dar doar dacă Guvernul vine cu o măsură care să se aplice tuturor companiilor de pe piaţă.

În luna ianuarie, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a întocmit un raport privind producătorii şi distribuitorii de carburanţi, în care se spune că preţul la pompă a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fără a fi determinat de evoluţia cotaţiilor de bursă la ţiţei, cursul valutar şi taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, câştigurile nefiind reflectate corespunzător.

Premierul Emil Boc a declarat atunci că majorarea preţului carburanţilor nu poate fi justificată cu povara fiscală impusă de stat prin taxele percepute companiilor petroliere şi a cerut ANAF să iniţieze inspecţia fiscală generală în cazul companiilor petroliere, precum şi Consiliului Concurenţei să efectueze verificări suplimentare pentru identificarea eventualelor cazuri de monopol.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, combustibilii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, după ce în 2009 preţurile au fost majorate cu 13%.

De la începutul acestui an companiile petroliere au scumpit carburanţii de mai multe ori. Cea mai recentă majorare a avut loc vineri, când preţurile au urcat cu 9 bani pe litru, unele sortimente depăşind pragul de şase lei/litru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici