- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gheţea: Băncile trebuie să plătească factura crizei şi îşi asumă o profitabilitate mai redusă
Băncile trebuie să plătească factura crizei şi sunt printre puţinii agenţi economici din România care au înţeles că nu se mai pot obţine profituri ca în perioada dinainte de criză, fiind dispuse să-şi asume o profitabilitate mai redusă şi în viitor, a declarat preşedintele ARB, Radu Gheţea.
Gheţea: Băncile trebuie să plătească factura crizei şi îşi asumă o profitabilitate mai redusă (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
"Trebuie să plătim factura crizei. Aţi văzut că profiturile băncilor sunt din ce în ce mai aproape de realitatea economică din România şi din lume. Cred că sistemul bancar este printre puţinele sectoare din România care a înţeles că nu se mai pot obţine profituri ca în perioada dinainte de criză. Marjele se reduc, dobânzile se reduc, cred că asta arată clar că suntem dispuşi ca, pe lângă plata facturii, să ne asumăm şi o profitabilitate mai redusă şi după ce se termină această plată a facturii", a spus Gheţea, în cadrul unui seminar organizat de Ziarul Financiar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) a menţionat că au apărut deja mai multe anunţuri privind reducerea dobânzilor şi a marjelor băncilor.
"Suntem într-o nouă etapă, nimeni nu mai trebuie să se gândească la câştiguri asemănătoare cu cele din anii 2006-2007. Cine a înţeles acest lucru va putea să îşi dezvolte activitatea corespunzător în noile condiţii, cine nu a înţeles se va lamenta că nu mai poate să facă activtate ca înainte. Da, nu se mai poate face activitatea ca înainte, trebuie să ne mulţumim toţi cu profituri mai mici, inclusiv băncile", a continuat Gheţea.
Întrebat ce rămâne în bilanţul băncilor după doi ani de criză, Gheţea a spus că "dorinţa băncilor ar fi să rămână cu activele bune, să scape de activele rele".
El a menţionat că băncile vor să reducă activele "rele" deţinute prin încasarea datoriilor, dar din păcate piaţa nu este favorabilă pentru această situaţie.
"Alteori băncile vând activele rele la preţuri mici, fie la o firmă din grup fie la o companie terţă, care se ocupă de cumpărarea activelor slabe, binenţeles la un discount foarte important. (...) Faptul că băncile vând cu discount activele rele înseamnă că sunt dispuse şi trebuie să plătească ceea ce numesc factura crizei, şi acest lucru se va petrece în opinia mea mult timp de acum încolo. Este un fapt real că băncile trebuie să îşi asume acele credite care nu s-au întors la timp", a mai spus Gheţea, care ocupă şi funcţia de preşedinte al CEC Bank.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:29
Circulaţie îngreunată în noaptea de vineri spre sâmbătă în zona Romexpo
-
astăzi, 14:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului