Gheţea: Băncile vor aplica legea, dar ARB se va opune în continuare eliminării comisionului

Băncile vor aplica legea, dar vor face tot posibilul ca proiectul ANPC să nu fie aprobat în forma iniţială, care prevede eliminarea comisionului de rambursare anticipată pentru contractele în derulare şi creditele ipotecare, a declarat joi preşedintele ARB, Radu Gheţea.

Urmărește
28 afișări
Imaginea articolului Gheţea: Băncile vor aplica legea, dar ARB se va opune în continuare eliminării comisionului

Gheţea: Băncile vor aplica legea, dar ARB se va opune în continuare eliminării comisionului (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Comunitatea bancară este printre cele mai serioase în România în aplicarea legii. Comunitatea bancară nu va ieşi mâine în stradă. (...) Vom aplica ceea ce legea prevede, dar nu înseamnă că nu vom spune în continuare că nu suntem de acord, că nu vom face toate demersurile pentru a nu fi promulgată în forma iniţială, că nu ne vom face datoria", a spus Gheţea.

Întrebat ce măsuri ar mai putea adopta ARB dacă ordonanţa de urgenţă ar intra imediat în vigoare, Gheţea a spus: "Modificarea contractelor în derulare, adică a 8 milioane de credite, nu se poate face de mâine".

Premierul Emil Boc a declarat joi că Guvernul va adopta proiectul de act normativ propus de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) privind eliminarea comisionului de rambursare anticipată a creditelor bancare, inclusiv pentru împrumuturile cu garanţie imobiliară.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat, tot joi, că adoptarea directivei europene privind comisionul de rambursare anticipată la credite ar trebui să se facă în regim de urgenţă pentru a putea fi aplicată de la 1 iunie.

Începând cu luna iunie, comunitatea bancară va limita la 1% comisionul de rambursare anticipată pentru creditele de consum negarantate, cu valori cuprinse între 200 şi 75.000 de euro, potrivit unei directive a Comisiei Europene.

Directiva 2008/48/CE prevede că obligaţia băncii de limitare a comisionului de rambursare anticipată nu este aplicabilă în privinţa contractelor de credit garantate cu ipotecă asupra unui bun imobil sau garanţii similare, a contractelor de credit pentru dobândirea/păstrarea proprietăţii unui imobil sau a celor a căror valoare este mai mică de 200 de euro şi, respectiv, mai mare de 75.000 de euro.

Consiliul Concurenţei a recomandat ANPC eliminarea comisionului de rambursare la toate tipurile de credite, garantate sau negarantate, dar şi la cele care au fost deja acordate, propunere contestată de comunitatea bancară.

Potrivit proiectului ANPC, băncile nu vor mai putea încasa comisioane la rambursările anticipate pentru împrumutrile cu dobândă variabilă, iar la celelalte comisioanele sunt limitate la 1%.

În cazul împrumuturilor cu dobânzi fixe, banca va putea cere pentru rambursări anticipate o compensaţie de cel mult 0,5% din principalul rămas de plată pentru scadenţe de sub un an şi maximum 1% la perioade mai mari de un an rămase din maturitatea iniţială.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici