- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (12.10.2010, 17:41)
- , Mihaela Iacob ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gheţea, despre calculul marjei la acordare: Acum patru-cinci ani erau dobânzi de 40-50%
Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, a declarat la Comisia de Buget Finanţe din Camera Deputaţilor că în urmă cu patru-cinci ani dobânzile la credite erau de 40-50%, iar calculul marjei de la acea perioadă, în funcţie de indicii monetari, nu ar avantaja clienţii.
Urmărește
21 afișări
Gheţea, despre calculul marjei la acordare: Acum patru-cinci ani erau dobânzi de 40-50% (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
"O să răspund la această întrebare (calculul marjei fixe în funcţie de rata dobânzii şi indicele de referinţă de la momentul acordării - n.r.). Acum patru-cinci ani erau dobânzi de 40-50%. Nu cred că cineva se gândeşte la acea marjă", a spus Gheţea.
Unul dintre reprezentanţii asociaţiilor de clienţi nemulţumiţi a întrebat în cadrul şedinţei Comisiei dacă băncile ar accepta ca marja fixă, pe care trebuie să o aplice la creditele în derulare cu dobânzi variabile, să fie calculată ca diferenţă între rata dobânzii de la acordare şi indicele de referinţă de la acea dată (EURIBOR sau ROBOR).
ULTIMELE ȘTIRI
-
PISA: Doar unul din cinci elevi se descurcă la matematică. Profesor: „Ar trebui îmbunătățite formarea inițială și continuă a profesorilor”
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
-
Marcel Boloş: termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale, prelungit până la 20 decembrie 2024
-
Japonia egalează România la Billie Jean King Cup 2024. Soarta calificării e decisă de meciul de dublu
Pe de altă parte, datele publicate de BNR arată că, la finele anului 2005, ratele medii pentru creditele acordate populaţiei cu scadenţă mai mare de cinci ani (care mai sunt în derulare în prezent - n.r.) erau de 15%, în timp ce indicele ROBOR se plasa la 7%, iar în anul 2006 marja s-a restrâns semnificativ.
Comisia de Buget, Finanţe, Bănci din Camera Deputaţilor a decis marţi, în unanimitate, să primească până pe 21 octombrie amendamente şi informaţii suplimentare privind ordonanţa de reglementare a condiţiilor de acordare a creditelor pentru populaţie, urmand să-şi dea avizul după această dată.
Guvernul a aprobat în luna iunie Ordonanţa de Urgenţă 50/2010, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune în legislaţia românească a unei directive europene, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă şi calcularea dobânzii în funcţie de un indice de referinţă transparent, la care se adaugă o marjă fixă, care nu poate fi modificată faţă de contractul iniţial.
Băncile nu sunt de acord cu prevederile ordonanţei şi au solicitat în repetate rânduri modificarea actului normativ, motivând că aplicarea lui le va aduce pierderi considerabile.
Citește pe alephnews.ro: China testează noi roboți cu întrebuințare duală: civilă și militară. Ce rol are România în competiția armelor robotizate
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Citește și: Gheţea: Marjele practicate de bănci nu sunt atât de transparente pe cât ar trebui şi nici nu vor putea fi
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe