Gheţea: Executarea silită a devenit greoaie. Băncile să caute soluţii pentru salvarea clienţilor

Executarea silită devine un proces din ce în ce mai greoi, în condiţiile în care activele sunt greu de valorificat, astfel că băncile trebuie să găsească soluţii pentru salvarea clienţilor, a declarat preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea.

Urmărește
893 afișări
Imaginea articolului Gheţea: Executarea silită a devenit greoaie. Băncile să caute soluţii pentru salvarea clienţilor

Gheţea: Executarea silită a devenit greoaie. Băncile să caute soluţii pentru salvarea clienţilor (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Executarea silită în acest moment - şi din pacate ştiu şi clienţii acest lucru - este din ce în ce mai greoaie. Nimeni nu cumpără fabrici, uzine, ferme, nici măcar apartamente. (...) Băncile trebuie să găsească soluţii pentru salvarea clienţilor", a spus Gheţea la Romania Financial Forum, organizat de MEDIAFAX în parteneriat cu BNR.

Potrivit reprezentantului ARB, circa 70% dintre persoanele care au primit "masca de oxigen a restructurării" au reuşit să se "reanimeze" şi să funcţioneze în continuare.

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a arătat că la finele lunii august nivelul creditelor neperformante a ajuns la 13,6% din total împrumuturi.

În aceste condiţii, piaţa bancară românească este "cel puţin neatractivă", a declarat directorul general al ING Bank România, Mişu Negriţoiu.

"Lumea de afară se întreabă acum cum rezistă o piaţă cu credite neperformante de 14%, poate 17%. Ce fac băncile cu creditele neperformante? Să fim serioşi, nu fac nimic. Puţinele credite pe care le avem nu se pot executa şi piaţa nu te ajută, dar nici nu poţi să le dai degeaba", a spus Negriţoiu, prezent la eveniment.

El a arătat că România are un avantaj competitiv prin forţa de muncă ieftină, însă este nevoie şi de alte măsuri, cum ar fi modificarea legii insolvenţei.

"Amendarea legii insolvenţei ar putea să fie de ajutor, dar o să ia nişte ani. Probabil putrezesc colatoralele până atunci", a mai spus Negriţoiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici