Negocierile pentru recuperarea banilor vor testa relaţiile dintre Libia şi partenerii acesteia din era Gaddafi, care vor să reconstruiască legăturile cu noua administraţie, a declarat o sursă apropiată situaţiei.
Rezultatul negocierilor va indica şi autoritatea NOC în noua Libie, în condiţiile în care entităţi rivale vor să obţină controlul asupra principalei surse de dezvoltare a economiei, petrolul.
„Începem să facem aranjamente pentru rambursarea banilor. Este vorba despre peste 6 miliarde de dolari. Ar putea să ne dea în schimb produse petroliere”, a spus sursa din NOC.
Oficialii libieni şi-au exprimat dorinţa de a onora acordurile de producţie, dar rămâne de văzut dacă vechile contracte vor rezista pe piaţă.
Plăţi de ordinul miliardelor de dolari au fost blocate în martie, atunci când Naţiunile Unite au introdus sancţiuni împotriva NOC, după ce Muammar Gaddafi a lansat atacuri violente asupra protestatarilor.
Sursa din companie a arătat că pe lista datornicilor se află ConocoPhillips şi Exxon Mobil din SUA, grupul BP din Marea Britanie, OMV şi firma de trading Vitol din Austria, precum şi companiile petroliere Eni şi Saras din Italia.
Potrivit calculelor Reuters, numai exporturile din martie ale Libiei au o valoare nominală de 4,5 miliarde de dolari, în baza preţului petrolului Brent, ceea ce arată că datele NOC sunt o estimare realistă a veniturilor pierdute.
Reprezentanţii Saras, Eni, Vitol şi OMV au refuzat să comenteze.
BP a anunţat că a respectat sancţiunile internaţionale, iar oficialii Conoco şi ai Exxon nu au fost disponibili pentru comentarii.
Surse din industrie au declarat că se aşteaptă ca banii să fie plătiţi după stabilirea unor legături mai bune cu noile autorităţi libiene.
Alte surse consideră că orice încercare a companiilor de a bloca plăţile sau refuzul de a plăti dobânzi ar leza viitoarele relaţii cu NOC şi perspectivele comeciale în perioada post-Gaddafi.
Libia datorează la rândul ei bani unor companii petroliere, pentru importurile de carburanţi livrate rebelilor în această vară.