Gheţea: O creştere a creditării de 2-3% în acest an ar fi foarte bine

Creditarea la nivelul sistemului bancar a scăzut în 2009 şi dacă se va ajunge în acest an la un plus de 2-3% ar fi foarte bine, iar economisirea va continua să crească, însă într-un un ritm mai lent, consideră Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Urmărește
49 afișări
Imaginea articolului Gheţea: O creştere a creditării de 2-3% în acest an ar fi foarte bine

Gheţea: O creştere a creditării de 2-3% în acest an ar fi foarte bine, după scăderea din 2009 (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

"Referitor la ritmul de creştere a creditării la nivelul sistemului, dacă reuşim să-l aducem de la minus la un plus de 2-3% ar fi foarte bine. Asta nu înseamnă că CEC Bank merge pe un avans de 2-3%, noi vom avea o creştere de două cifre a creditării", a declarat pentru MEDIAFAX Gheţea, care ocupă şi funcţia de preşedinte al CEC Bank.

La 31 decembrie 2009, creditul neguvernamental înregistra o scădere de 3,6% în termeni reali faţă de finele ultimei luni din 2008, ajungând la un sold de 199,88 miliarde lei, potrivit datelor BNR.

Gheţea consideră că economisirea nu va mai înregistra în 2010 aceleaşi ritmuri din 2009, inclusiv din cauza faptului că clienţii nu vor mai avea bani să îi plaseze în depozite.

"Cred că economisirea va avea un pic de suferit, dar va rămâne pe trend crescător, deşi nu anticipez că acesta va fi foarte mare (...) Pe de o parte, ştim cu toţii că persoanele fizice au început să umble la rezerve, pentru că nu mai există aceleaşi venituri disponibile, aceleaşi perspective, iar în cazul persoanelor juridice ce să mai vorbim, ei se uită în extrasul de cont de dimineaţă până seara să vadă ce sume au intrat ca să îşi acopere plăţile către furnizori", a explicat Gheţea.

Depozitele constituite la bănci de rezidenţi au urcat anul trecut cu 10,8% în termeni nominali, la 167,74 miliarde lei.

În ceea ce priveşte dobânzile la lei şi euro, Gheţea anticipează o creştere a EURIBOR, concomitent cu o reducere a ratelor în moneda naţională.

"Cred că dobânda de politică monetară a BCE, de 1%, reprezintă o măsură adoptată pentru a menţine aprinsă dorinţa de a investi, de a face afaceri cu bani ieftini. Mai devreme sau mai târziu, cred că 2010 va fi clar un an în care acest lucru se va vedea, EURIBOR va creşte, pentru că şi economiile au început să se mişte, deci nu mai au nevoie de o asemenea proptea", a explicat preşedintele ARB.

El a arătat că dobânda de politică monetară a BNR a coborât deja la 7% şi anticipează că acest nivel va fi un maxim în 2010.

"Există încă loc de scădere (a dobânzii de politică monetară - n.r.) şi sunt convins că BNR va mai reduce. Sigur, nu trebuie să se ducă nici foarte jos, iar aceasta este o opinie personală, pentru că atunci ar scădea prea tare apetitul pentru economisire", a continuat Gheţea.

Pentru 2010, el estimează că dobânzile la creditele în lei nu vor coborâ sub 10%.

Potrivit datelor BNR, dobânzile medii la creditele în lei au scăzut în 2009, dar se situau la finele anului trecut peste nivelul din toamna lui 2008, când s-au resimţit pe plan local efectele crizei financiare, în timp ce ratele la depozite au coborât mult mai rapid, la valorile din primul semestru din 2008.

În privinţa depozitelor şi creditelor în euro, evoluţia dobânzilor medii a fost destul de diferită, iar majoritatea ratelor se plasau în decembrie 2009 chiar sub nivelurile din ianurie 2007.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici