Gheţea: Profitabilitatea băncilor va fi în acest an foarte redusă, poate chiar sub 2009

Profitabilitatea băncilor va fi an acest an foarte redusă, poate chiar mai scăzută decât în 2009, în contextul în care instituţiile de credit vor continua să aibă câştiguri operaţionale, dar şi să constituie provizioane, consideră Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Urmărește
22 afișări
Imaginea articolului Gheţea: Profitabilitatea băncilor va fi în acest an foarte redusă, poate chiar sub 2009

Gheţea: Profitabilitatea băncilor va fi în acest an foarte redusă, poate chiar sub 2009 (Imagine: Mediafax Foto)

"Cred că anul acesta profitabilitatea (în sectorul bancar - n.r.) va fi poate mai redusă decât cea din anul 2009, iar aceasta este o părere strict personală. Cred că 2010 va fi în continuare un an cu o profitabilitate foarte redusă, poate mai redusă decât cea de anul trecut", a declarat pentru MEDIAFAX Gheţea.

El anticipează că băncile vor continua să înregistreze profituri din puncte de vedere operaţional, dar că provizioanele vor influenţa în mod "foarte vizibil" câştigurile.

"Provizioanele vor influenţa în mod foarte vizibil profiturile băncilor, pentru că există în continuare foarte multe lucruri care ar fi trebuit rezolvate la nivel legislativ. Totodată, constat, fără să critic, că avem suficient de mulţi avocaţi, jurişti, care îi sfătuiesc pe clienţii persoane juridice să-şi declare insolvenţa înainte să ceară altcineva această situaţie", a spus Gheţea.

El a explicat că după ce o firmă îşi declară insolvenţa este nevoie de un program de restructurare, care durează o perioadă lungă de timp, iar băncile nu pot să îşi recupereze în acest interval banii acordaţi şi constituie provizioane.

Gheţea a subliniat din nou că există şi posibilitatea ca un client la care o societate are o datorie destul de mică, de exemplu de 5.000 de euro, să ceară insolvenţa firmei iar în această situaţie nu se ţine cont că firma respectivă are un credit de 20 milioane de euro contractat de la o bancă.

În ceea ce priveşte creditele neperformante, preşedintele ARB a afirmat că "nu se ştie niciodată când se atinge un maxim".

"Încă sunt semne că, cel puţin în anul 2010, vor fi multe credite neperformante, multe intrând în ceea ce se numeşte zona în care nu mai poţi să-l salvezi pe client, respectiv să faci o restructurare. Revin la un îndemn pe care l-am avut întotdeauna: clienţii să vină să discute cu băncile, să nu aştepte să aibă 90 de zile de restanţă, pentru că atunci este mult mai greu pentru o instituţie să facă ceva", a explicat Gheţea.

Totodată, el a afirmat că băncile trebuie să dea credite, întrucât nu au altă şansă.

"Cei care spun că avem şansa titlurilor de stat, se înşeală, pentru că aceasta este efemeră. Când au existat titluri de stat cu dobândă înaltă, era OK, dar vedeţi că rata scade şi ajunge foarte aproape de dobânzile cu care ai luat depozitele şi nu îţi mai permiţi să investeşti în titluri de stat, pentru că nu îţi mai asigură randamentul necesar", a explicat Gheţea.

El a mai arătat că mediul economic actual este extrem de volatil şi că în ultimii doi ani s-au schimbat foarte mult condiţiile de piaţă, reiterând că a deveni o bancă de nişă este deosebit de periculos în astfel de medii volatile.

Anul trecut, 22 de bănci din România au încheiat anul cu un profit de trei ori mai mare decât câştigul rezultat la nivelul sistemului bancar, în timp ce 20 de instituţii au înregistrat pierderi.

Sistemul bancar a obţinut în 2009 un profit de 772,3 milioane de lei, de 5,7 ori mai puţin decât valoare record de 4,4 miliarde de lei din 2008, în contextul în care valoarea provizioanelor constituite aproape s-a dublat. În aceste condiţii, băncile profitabile în 2009 au cumulat un câştig net de peste 2 miliarde de lei, iar pierderile din sistem s-au cifrat la mai mult de un miliard de lei.

Pentru 2010, Guvernul anticipează că va obţine din impozitul pe profit aplicat băncilor comerciale venituri de 1,2 miliarde de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici