Gheţea: Renunţarea la capitalizarea profitului CEC Bank reprezintă o eroare
Eliminarea prevederii care permitea CEC Bank să îşi majoreze capitalul social din profiturile anilor precedenţi reprezintă o eroare, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele băncii, Radu Gheţea.
Gheţea: Renunţarea la capitalizarea profitului CEC Bank reprezintă o eroare (Imagine: Radu Tuta/Mediafax Foto)
"Această modificare cred că este o eroare. CEC Bank ar avea în continuare nevoie de capitalizare", a explicat Gheţea.
În ultimii ani, Gheţea a făcut repetate apeluri la guvernanţi şi opinia publică pentru capitalizarea CEC Bank, cel puţin din profiturile băncii, întrucât capitalizarea din resursele statului, acţionarul majoritar, nu a fost permisă de Comisia Europeană, fiind considerată ajutor de stat.
Posibilitatea majorării capitalului CEC Bank din profitul pe anii precedenţi a fost eliminată de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă emisă în luna septembrie pentru modificarea statutului Eximbank.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Numele celor trei ostatice eliberate de Hamas, făcute publice. Printre ele, o româncă
-
Israelul a anunţat începerea armistiţiului. Primii ostatici vor fi eliberaţi duminică
-
Israelul confirmă primirea listei cu ostatici şi intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului
Prin acea ordonanţă, Guvernul a decis ca Eximbank, cealaltă bancă de stat, să fie trecută de la AVAS tot în portofoliul Ministerului Finanţelor, iar profitul nerepartizat aferent ultimilor trei ani să fie vărsat ca dividende la bugetul de stat.
Ordonanţa a fost justificată de Executiv prin prelungirea efectelor crizei economice financiare la niel european şi mondial şi "imperativul" creşterii veniturilor la bugetul de stat.
Prin acelaşi act normativ au fost însă abrogate de către Guvern şi prevederile legale care au permis până la acea dată băncilor de stat, inclusiv CEC Bank, să îşi majoreze capitalul din profiturile anilor precedenţi.
CEC Bank are un capital social de peste un miliard de lei, din care aproximativ jumătate reprezintă majorări realizate din profiturile obţinute începând cu 2008.
Preşedintele CEC Bank a amintit că creditarea a crescut în mod constant în ultimii patru ani, iar portofoliul actual de credite este dublu faţă de soldul din 2007.
"Am citit acum câteva zile în presă că CEC Bank se ocupă de finanţarea populaţiei. Este greşit. Raportul dintre creditele pentru populaţie şi corporaţii s-a schimbat esenţial. Dacă acum patru ani era 80% persoane fizice, acum circa 55% sunt credite pentru firme", a adăugat Gheţea.
El a arătat că prima etapă a restructurării CEC s-a încheiat, iar acum instituţia este o bancă suficient de puternică pentru a se "bate" de la egal la egal cu mari instituţii de credit de pe piaţa românească.
Gheţea a mai menţionat că banca se concentrează în primul rând pe acordarea de credote pentru co-finanţarea proiectelor beneficiare de fonduri europene.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO