- Home
- Economic
- SLATINA, (05.08.2016, 12:55)
- Ionut Jifcu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ghid pentru linia de finanţare prin care firmele de economie socială pot primi bani de la UE
Ghidul pentru linia de finanţare Solidar, prin care întreprinderile de economie socială pot beneficia de finanţare europeană între 50.000 şi 100.000 de euro, prin Programul Operaţional Capital Uman, va fi publicat după 15 august, anunţă un secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene.
Urmărește
843 afișări
Ghidul pentru linia de finanţare prin care firmele de economie socială pot primi bani de la UE
Companiile care prin activitatea lor contribuie la rezolvarea unor probleme sociale sau ale unei comunităţi - respectiv întreprinderile sociale - pot primi un sprijin financiar între 50.000 şi 100.000 euro din fonduri europene, prin linia de finanţare denumită "Solidar“, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Schema poate sprijini 200 de întreprinderi de economie socială care au nevoie de formare, consiliere, dezvoltarea capacităţii, adaptarea locurilor de muncă pentru persoane cu dizabilităţi, transfer de know-how, parteneriate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Ciprian Necula, secertar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, a declarat joi, la Slatina, că după data de 15 august va fi publicat ghidul pentru obţinerea de finanţare.
"Aşteptăm ca, în dezbaterea publică, să vedem şi opiniile beneficiarilor şi modul în care ar trebui să direcţionăm aceşti bani şi sper eu să avem contribuţii cât mai sănătoase din partea celor care au făcut afaceri sociale de succes. Imediat ce se termină, ca procedură, perioada de consultare, programul va fi revizuit în funcţie de comentariile şi sugestiile primite şi va fi lansat public. Deci, ne aşteptăm ca după 15 august să avem ghidul publicat”, a spus Necula.
Reprezentantul MFE a adăugat că prin linia de finanţare "Solidar” se urmăreşte consolidarea şi dezvoltarea proiectelor care au fost deja începute în exerciţiul bugetar anterior.
"A fost un debut, în perioada 2007-2013, cu acest concept de economie socială, care este foarte funcţional în multe state europene. Este o alternativă, dacă vreţi, la economia mare, capitalistă, cu corporaţii. Este o metodă de succes în multe state precum Franţa, Spania, Italia, chiar şi mai aproape de noi sunt exemple foarte pozitive. În România, au fost multe întreprinderi de economie socială realizate în axa din POSDRU 6.1. Unele dintre ele au fost de succes, au rămas în picioare şi funcţionează – şi ştiu câteva extraordinare – altele dintre ele, însă, au fost ratate. Economia socială presupune ca membrii unei comunităţi să participe împreună la o activitate economică pentru a genera impact în comunitatea lor. Prin această măsură (linia «Solidar» – n. red.) ne-am propus să continuăm activităţile de economie socială şi să elaborăm, să dezvoltăm ceea ce este deja consolidat”, a declarat Necula..
În România, ponderea angajaţilor în sectorul economiei sociale este de 1,7%, media la nivelul Uniunii Europene fiind de 6,5%, potrivit dateor MFE.
În opinia lui Necula, această situaţie este dată de anumite "preconcepţii tipic româneşti" cu privire la întreprinderile sociale.
"Întreprinderile de economie socială reprezintă o alternativă la multe probleme pe care le avem în România. Ca exemplu, am văzut în Vaslui, cel mai sărac judeţ din România, o comună care este una dintre cele mai bogate din ţară. E un paradox, dar acel sat s-a dezvoltat deoarece Cooperativa care a funcţionat în comunism a fost păstrată şi a funcţionat. Au reuşit să aibă un cinematograf, dispensar, stomatolog, piscină publică, totul cu contribuţia comunităţii. Este un concept pe care noi trebuie să-l reînvăţăm pentru că l-am stigmatizat din cauza epocii apuse. Nu tot ce se întâmpla era negativ, dar când vorbeşti de economie socială, de cooperative, lucru împreună, te gândeşti automat la CAP-uri. Ele sunt private, acum, sunt afaceri ale comunităţii, ale membrilor comunităţilor”, a conchis Necula.
Citeşte şi: FOCUS Criză de specialişti în fonduri europene: comunităţile mici, incapabile să ia bani UE
Citeşte şi: Oraşul din România ce a reuşit să obţină sute de milioane de euro din fonduri europene. Care este secretul succesului?
Citeşte şi: Oraşul din România ce a reuşit să obţină sute de milioane de euro din fonduri europene. Care este secretul succesului?
Citeşte şi: Toate lucrările din Capitală, realizate din fonduri europene, au termenul de finalizare depăşit. Pasajul Sudului, termen prelungit pentru 31 decembrie 2018
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe