Într-un comunicat, firma de avocatură a Rosneft, Malmendier Legal, a declarat că o astfel de expropriere ar fi „fără precedent în istoria postbelică a Germaniei” şi că societatea controlată de Kremlin va lua „toate măsurile necesare” pentru a proteja drepturile acţionarilor săi.
Surse apropiate ministerului german al Economiei au confirmat că administraţia de la Berlin ia în considerare exproprierea activelor Rosneft, deşi nu a fost luată încă nicio decizie, scrie Financial Times.
Principalul bun al Rosneft în Germania este participaţia sa de 54,17% în PCK, o rafinărie din oraşul Schwedt, situat în nord-estul ţării. Uzina acoperă 95% din cererea de combustibil a Berlinului şi a landului Brandenburg. Aceasta reprezintă aproximativ 10% din producţia totală de carburanţi din Germania.
„Suntem pe drumul cel bun în Schwedt şi vom continua să luăm toate măsurile necesare pentru a păstra locurile de muncă şi pentru a asigura aprovizionarea în estul Germaniei”, a declarat Michael Kellner, un oficial din cadrul Ministerului Economiei.
Această măsură nu ar fi o premieră în Germania în privinţa naţionalizării activelor ruseşti. În noiembrie 2022, guvernul a transferat filiala locală a Gazprom în proprietate federală, într-o mişcare despre care a spus că a fost concepută pentru a proteja aprovizionarea cu gaze a ţării.