GM şi Chrysler avertizează Congresul SUA că vor intra în faliment

General Motors şi Chrysler au anunţat Congresul Statelor Unite că, dacă nu vor obţine, până la finele lunii decembrie, fonduri de mai multe miliarde de dolari, nu vor supravieţui prăbuşirii vânzărilor din ultimele luni şi vor intra în faliment.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului GM şi Chrysler avertizează Congresul SUA că vor intra în faliment

GM şi Chrysler avertizează Congresul SUA că vor intra în faliment (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

General Motors a solicitat statului finanţare urgentă, în valoare de patru miliarde de dolari, care ar reprezenta, în viziunea companiei, prima etapă a unui program de salvare de la faliment în valoare totală de 18 miliarde de dolari.

Astfel, constructorul auto ar avea nevoie de încă opt miliarde de dolari până în martie, iar linia de credit ar trebui suplimentată cu alte şase miliarde de dolari până în 2012, în situaţia în care vânzările ar scădea şi mai mult.

Chrysler a cerut un credit guvernamental de urgenţă în valoare de şapte miliarde de dolari, insistând totodată pe necesitatea obţinerii unei finanţări de 8,5 miliarde de dolari pentru a dezvolta cu succes automobile cu un consum de combustibil mai eficient.

Ford a solicitat, la rândul său, finanţare guvernamentală de nouă miliarde de dolari, necesară pentru procesul de restructuare a companiei, şi a arătat că ar putea deveni o companie profitabilă începând cu anul 2011.

Ford a anunţat că nu se va confrunta cu o criză de lichiditate în 2009, devenind astfel singurul dintre cei trei mari constructori americani care nu întrevede falimentul.

În urma solicitărilor de marţi, suma totală cerută de General Motors, Ford şi Chrysler pentru evitarea colapsului se ridică la 34 miliarde de dolari.

Cele trei corporaţii sunt de interes strategic pentru economia americană, deoarece activitatea lor susţine cea mai mare parte a industriei auto şi asigură direct locuri de muncă pentru mai multe sute de mii de salariaţi.

Congresul Statelor Unite a cerut celor trei companii planuri detaliate care să explice, până marţi, cum vor fi utilizate fondurile pentru redresarea industriei auto, în cazul în care creditele ar fi acordate.

General Motors s-a angajat, marţi, în faţa legislativului american, să deruleze un program sever de restructurare, prin care ar exercita presiuni puternice asupra sindicatelor, dealerilor şi creditorilor, pentru ca aceştia să accepte schimbările majore necesare pentru a evita falimentul.

Astfel, constructorul auto intenţionează să-şi reducă datoriile cu circa 36 miliarde de dolari, să renunţe la circa 31.000 de angajaţi în SUA până în 2012 şi să vândă brandurile Saab, Pontiac şi Saturn.

În condiţiile în care marca Hummer a fost deja vândută, GM va rămâne în portofoliu cu mărcile Chevrolet, Cadillac, Buick şi GMC, considerate mai profitabile.

Deşi reprezentanţii Chrysler au avertizat Congresul că producãtorul auto ar putea să nu supravieţuiască prăbuşirii "brutale" a vânzărilor, planul prin care compania încearcă să convingă statul că merită finanţare exclude opţiunea falimentului.

Astfel, Chrysler se angajează să returneze, începând cu 2012, eventualele ajutoare de stat obţinute, argumentând că acţionarul majoritar al companiei, Cerberus Capital Management, va colabora cu guvernul de la Washington pentru a stabili garanţiile şi strategia necesară pentru redresarea constructorului auto.

Printre măsurile prezentate de Ford în cadrul procesului de restructurare care ar justifica intervenţia statului se numără angajamentul directorului general al corporaţiei, Alan Mulally, de a încasa un salariu de numai un dolar pe an. Totodată, compania a promis că, în cazul unui ajutor de stat, va vinde cele cinci aeronave deţinute.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici