Google a vândut Motorola companiei chineze Lenovo, dar păstrează patentele

Google a încheiat un acord de vânzare a diviziei de telefoane mobile Motorola Mobility către grupul chinez Lenovo, pentru 2,91 miliarde de dolari, dar păstrează cea mai mare parte a portofoliului de patente al acesteia.

Urmărește
271 afișări
Imaginea articolului Google a vândut Motorola companiei chineze Lenovo, dar păstrează patentele

Google a vândut Motorola companiei chineze Lenovo, dar păstrează patentele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La începutul acestei săptămâni, Google a semnat un alt acord, cu Samsung Electronics, pentru licenţierea de patente, relatează Bloomberg.

Acordul cu Lenovo pune capăt costisitoarei incursiuni a Google în domeniului dispozitivelor smartphone, după ce a preluat Motorola Mobility pentru 12,5 miliarde de dolari în mai 2012.

Google nu a reuşit să concureze eficient pe piaţa smartphone, unde cota sa a scăzut de la 2,3% în 2012 la circa 1% în 2013, potrivit companiei de analiză a pieţei IDC.

Google păstrează cea mai mare parte a portofoliului de patente al Motorola, principalul motiv care a stat la baza achiziţiei acestei companii. Acest fapt permite Google să protejeze producătorii de telefoane care folosesc sistemul de operare Android, în procesele legate de drepturile de proprietate intelectuală. Android este instalat pe majoritatea smartphone-urilor la nivel global.

Acordul semnalează totodată ambiţiile tot mai mari ale Lenovo, care vrea să devină un jucător important pe piaţa mondială a tehnologiei.

Lenovo, care a convenit săptămâna trecută achiziţia diviziei producătoare de servere a IBM, a câştigat prin preluarea Motorola un brand care va propulsa compania chineză pe locul trei pe piaţa mondială a smartphone-urilor, de pe locul al cincilea, dar cu mult în urma Samsung Electronics şi Apple, conform IDC.

Grupul chinez a devenit anul trecut cel mai mare producător mondial de PC-uri, după ce în 2005 a preluat divizia de computere personale a IBM.

Acordul cu Google, precum şi acordul cu IBM vor atrage atenţia autorităţilor americane de reglementare, îngrijorate de problemele de securitate provocate de achiziţiile efectuate de companiile chineze. O investigaţie a autorităţilor de reglementare ar putea întârzia finalizarea tranzacţiilor timp de mai multe luni sau ar face dificilă încheierea acestora, potrivit Wall Street Journal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici