- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Grecia a avut acorduri swap cu 15 bănci, care ar fi putut ajuta statul să ascundă deficitul
Grecia a derulat contracte swap cu circa 15 bănci, iar unele tranzacţii au inclus plăţi care ar fi putut ajuta statul elen să-şi "ascundă" deficitul bugetar real, potrivit unei surse apropiate acordurilor, citată de Bloomberg.
Grecia a avut acorduri swap cu 15 bănci, care ar fi putut ajuta statul să ascundă deficitul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Swap-urile care au permis Greciei să primească plăţi în avans datează dinainte de anul 2008, când autorităţile din Uniunea Europeană au introdus reguli prin care au limitat utilizarea unor astfel de contracte, a adăugat persoana citată.
Goldman Sachs Group, care a furnizat Greciei finanţare de un miliard de dolari în 2002 printr-un contract swap care a "ascuns" împrumutul pentru a nu creşte datoria publică şi deficitul bugetar raportate oficial, ar putea să fi avut rolul de intermediar pentru majoritatea acestor contracte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR alege datele votului. Primul tur, înainte de Paște?
-
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Autorităţile europene au cerut Greciei săptămâna trecută să ofere informaţii legate de contractele swap, într-o anchetă care are rolul de a determina dacă statul elen a folosit derivate pentru a ascunde mărimea deficitului bugetar. Investigaţia trebuie de asemenea să determine dacă există alte state membre UE care au adoptat aceeaşi strategie.
Cele 15 bănci care au intrat în acorduri swap cu guvernul din Grecia se numără printre aşa-numiţii dealeri principali din ţară, a adăugat sursa citată.
Grecia a avut anul trecut 21 de astfel de dealeri, care pot tranzacţiona direct cu banca centrală, pot participa la operaţiunile derulate pe piaţă de această instituţie şi pot participa la licitaţiile de titluri de stat. Printre aceştia se numără Citigroup, Barclays şi Morgan Stanley.
Contactaţi de Bloomberg, purtătorii de cuvânt ai Goldman Sachs şi Morgan Stanley au refuzat să comenteze informaţiile, iar oficialii Barclays şi Citigroup nu au făcut comentarii imediate.
Un oficial al guvernului elen nu a avut comentarii imediate, notează Bloomberg. Contractele swap folosite de Grecia înainte de 2008 erau legale, conform poziţiei oficiale a guvernului elen şi declaraţiilor mai multor analişti şi experţi apărute în ultimele săptămâni în presa internaţională.
O anchetă a guvernului elen a descoperit luna aceasta că o serie de contracte swap au permis cabinetelor anterioare să suspende plata unor dobânzi pe diverse termene de timp, ascunzând nivelul real al datoriei publice şi deficitului bugetar. Datoria de stat a Greciei totaliza 298,5 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut, potrivit Ministerului Finanţelor de la Atena.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat pe 18 februarie că "se va declanşa un scandal" dacă se va dovedi că băncile au ajutat Grecia să-şi mascheze deficitul.
Ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, a afirmat la aceeaşi dată că acordurile swap, chiar dacă au fost legale, au contribuit la escaladarea instabilităţii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO