- Home
- Economic
- ATENA, (19.02.2015, 17:49)
- Luiza Chiroiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Grecia a cerut prelungirea acordului de ajutor financiar. Germania a respins cererea
Germania a respins cererea Greciei pentru extinderea acordului financiar cu Troica creditorilor, formată din UE, BCE şi FMI, spunând că documentul trimis joi de autorităţile elene nu reprezintă o "propunere substanţială pentru găsirea unei soluţii", transmite MarketWatch.
Urmărește
545 afișări
Miniştrii Finanţelor din zona euro se vor întâlni vineri pentru noi discuţii pe tema datoriilor Greciei.
Grecia a înaintat joi dimineaţă miniştrilor de finanţe din zona euro cererea pentru prelungirea acordului de ajutor financiar cu şase luni, a anunţat joi Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrupului, potrivit Reuters.
"Am primit cererea Greciei pentru o extindere cu şase luni", a scris Dijsselbloem pe Twitter, fără a oferi alte detalii referitoare la termenii continuării acordului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
De asemenea, un oficial al guvernului de la Atena a declarat că documentul prin care executivul elen cere ca fondurile din pachetul de bailout să fie disponibile şi după finalul lunii februarie a fost trimis către creditorii săi joi dimineaţa, potrivit Bloomberg.
Miniştrii de finanţe din zona euro vor evalua joi după-amiază cererea Greciei, iar dacă vor considera că o înţelegere între cele două părţi poate fi încheiată pe baza propunerii guvernului elen, se vor întâlni vineri pentru a lua o decizie finală.
Acordul pe care Grecia l-a încheiat în 2010 cu Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional pentru un pachet de ajutor financiar în valoare de 240 de miliarde de euro expiră la sfârşitul lunii februarie.
În lipsa încheierii unei noi înţelegeri între guvernul de la Atena şi creditorii săi, Grecia ar putea intra în incapacitate de plată până la finalul lunii martie şi ar putea părăsi zona euro.
JP Morgan a avertizat în această săptămână că băncile din Grecia vor rămâne fără garanţii pentru accesarea de noi credite în trei luni şi jumătate, întrucât clienţii acestora retrag din conturi circa 2 miliarde de euro săptămânal.
În luna ianuarie, BCE a decis să nu mai permită băncilor elene folosirea obligaţiunilor guvernamentale ca garanţii pentru noi credite accesate de la BCE, punând presiune pe banca centrală a Greciei şi pe guvernul condus de Alexis Tsipras pentru renegocierea datoriei publice.
Banca centrală a Greciei furnizează în prezent băncilor lichidităţile de care acestea au nevoie prin accesarea programului de finanţare de urgenţă ELA (emergency liquidity assistance) de la BCE, program care a fost suplimentat joi cu 3,3 miliarde de euro, la 68,3 miliarde de euro.
În aceste condiţii, mai mulţi reprezentanţi ai creditorilor internaţionali au solicitat Greciei să ceară prelungirea programului de sprijin financiar, după ce întâlnirea de luni a Eurogrupului s-a încheiat fără un acord între ministrul grec de Finanţe Yanis Varoufakis şi omologii săi din zona euro.
Ministrului german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, a declarat marţi că Grecia trebuie să ceară extinderea programului, deoarece miniştrii Finanţelor din zona euro nu vor discuta acordarea de noi ajutoare în absenţa unei cereri formale din partea lui guvernului elen.
Datoria Greciei se ridică în prezent la aproximativ 315 miliarde de euro şi reprezintă 175% din PIB.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe