Grecia a obţinut o păsuire. Atenţia pieţelor se concentrează pe Italia

Premierul italian Silvio Berlusconi a testat vineri pentru prima oară interesul investitorilor pentru datoriile statelor europene după acordul anticriză, iar rezultatul nu a fost prea mulţumitor, în condiţiile în care Italia a vândut obligaţiuni cu randamente-record.

Urmărește
452 afișări
Imaginea articolului Grecia a obţinut o păsuire. Atenţia pieţelor se concentrează pe Italia

Grecia a obţinut o păsuire. Atenţia pieţelor se concentrează pe Italia (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Trezoreria italiană a vândut patru tipuri de obligaţiuni, în valoare totală de 7,93 miliarde de euro, sub ţinta de 8,5 miliarde de euro, transmite Bloomberg.

Randamentul obligaţiunilor pe termen de 10 ani a crescut după licitaţie cu 0,11 puncte procentuale, la 5,98%.

"Rezultatele nu sunt prea mulţumitoare. Mă aşteptam la o cerere mai mare", a declarat Annalisa Piazza, analist la compania Newedge Group în Londra.

Vânzarea de obligaţiuni italiene a fost prima din zona euro, după ce liderii europeni au încheiat un acord de combatere a crizei în noaptea de miercuri spre joi, care prevede recapitalizarea băncilor, extinderea capacităţii fondului de susţinere financiară şi reducerea cu 50% a datoriilor Greciei către deţinătorii de obligaţiuni.

Acum, că Grecia nu mai este în pericol imediat de intrare în încetare de plată, atenţia pieţelor se concentrează pe Italia.

Berlusconi s-a angajat la summit să aplice măsuri de stimulare a creşterii economice şi de reducere a datoriilor Italiei, pe locul al doilea ca mărime în zona euro, după cele ale Greciei.

Italia a mai vândut vineri obligaţiuni pe trei ani cu un randament de 4,93%, cel mai ridicat nivel după noiembrie 2000 şi în creştere de la 4,68% la licitaţia anterioară, de la sfârşitul lui septembrie.

Cererea a depăşit de 1,35 ori oferta, comparativ cu 1,36 luna trecută.

Berlusconi s-a angajat să crească vârsta de pensionare, să modifice legislaţia, astfel încât concedierile să poată fi făcute mai uşor şi să vândă anual active de stat 5 miliarde de euro, în următorii trei ani.

În ultima lună, Italia a fost retrogradată de cele mai mari trei agenţii de rating, Standard&Poor's, Moody's şi Fitch, din cauza îngrijorării că ţara ar putea avea dificultăţi în reducerea datoriilor ca efect al încetinirii creşterii economice.

Berlusconi a dezminţit o informaţie din presă potrivit căreia a acceptat să demisioneze în ianuarie şi să organizeze alegeri anticipate în martie, în schimbul sprijinul reformei pensiilor de către Liga Nordului, principalul partener de coaliţie.

Guvernul a revizuit în scădere aproape la jumătate estimările de creştere economică pentru acest an, la 0,7%, şi la 0,6% pentru 2012.

Încetinirea creşterii poate afecta eforturile de a reduce datoriile de 1.900 miliarde de euro, respectiv 120% din PIB.

Italia trebuie să ramburseze anul viitor datorii de 298 miliarde de euro, mai mult decât Spania, Franţa sau oricare alt stat din zona euro.

Randamentele obligaţiunilor Italiei se menţin la "niveluri foarte ridicate" şi pot fi reduse doar prin aplicarea reformelor, a declarat joi guvernatorul Băncii Italiei şi viitor şef al Băncii Centrale Europene de la 1 noiembrie, Mario Draghi.

Draghi a precizat că BCE va continua să cumpere obligaţiuni guvernamentale, chiar dacă această măsură este temporară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici