- Home
- Economic
- BRUXELLES, (02.04.2015, 10:56)
- Luiza Chiroiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Grecia a trimis creditorilor o nouă listă cu măsuri, care ar urma să aducă 6 miliarde de euro la buget
Grecia a trimis oficialilor din zona euro o nouă listă de reforme, încercând astfel să deblocheze tranşa de 7,2 miliarde de euro din împrumutul acordat în 2010 de creditorii externi, estimările guvernului de la Atena fiind că aceste măsuri vor aduce 6 miliarde euro la bugetul de stat în acest an.
Urmărește
245 afișări
Grecia a trimis creditorilor o nouă listă cu măsuri, care ar urma să aducă 6 miliarde de euro la buget (Imagine: Shutterstock)
Lista cu reformele propuse de guvernul grec a fost trimisă miercuri după-amiază către autorităţile din zona euro şi se bazează pe lupta împotriva evaziunii ficale, potrivit Financial Times, care a făcut rost de acest document.
Guvernul de la Atena plănuieşte să obţină 875 de milioane de euro din auditarea transferurilor din conturi offshore şi 600 de milioane de euro din modificarea regulamentului loteriei naţionale astfel încât să-i determine pe consumatori să ceară bonuri fiscale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
"Scopul acestui document este, în primul rând, deblocarea finanţării pe termen scurt, ceea ce va permite guvernului grec să-şi îndeplinească obligaţiile imediate. Grecia se consideră membru irevocabil al Uniunii Europene şi al zonei euro", se arată în document.
Grecia mai poate accesa o tranşă în valoare de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar în sumă totală de 240 de miliarde de euro încheiat cu Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional în 2010, însă creditorii internaţionali au condiţionat acordarea acestei tranşe de adoptarea unor reforme de austeritate.
Potrivit documentului trimis către autorităţile din zona euro, guvernul de la Atena se angajează să "onoreze toate contractele şi procedurile care au început deja" în ceea ce priveşte privatizările incluse în programul iniţial de bailout. Celelalte privatizări vor fi analizate "fiecare în parte" şi ar urma să genereze 1,5 miliarde de euro la bugetul de stat, mai puţin decât prevedea acordul din 2010, şi anume 2,2 miliarde de euro.
Propunerea Greciei include însă şi măsuri împotriva austerirăţii, cum ar fi creşterea graduală a salariului minim şi introducerea "celei de-a 13-a pensii" pentru pensionarii cu venituri mici.
Grecia a trimis precedenta variantă a listei de reforme săptămâna trecută, vineri, însă autorităţile din zona euro au considerat că propunerile prezentate de guvernul de la Atena nu includ suficiente detalii. Negocierile dintre oficialii greci şi cei din zona euro s-au încheiat marţi fără succes, iar reprezentanţii creditorilor externi au cerut mai multă cooperare din partea Greciei.
Mai mulţi oficiali UE au declarat că nu se aşteaptă să încheie o nouă înţelegere cu guvernul elen înainte de 24 aprilie, când are loc următoarea întâlnire a miniştrilor de finanţe ai statelor din blocul comunitar.
Impasul în care se află în prezent negocierile dintre Grecia şi creditorii externi a crescut îngrijorările legate de intrarea Greciei în incapacitate de plată şi de părăsirea zonei euro, cu atât mai mult cu cât estimările analiştilor arată că fondurile de care dispune guvernul de la Atena ar putea să se termine până la 20 aprilie.
Problema finanţării sistemului bancar reprezintă un alt motiv de îngrijorare, pe fondul ieşirilor mari de capital. Depozitele bancare din Grecia au scăzut în februarie la cel mai redus nivel din ultimii 10 ani, din cauza blocajului politic dintre guvernul elen şi creditorii ţării.
Date publicate săptămâna trecută de banca centrală a Greciei au arătat că depozitele populaţiei şi companiilor au scăzut în februarie cu 5%, la 140,5 miliarde de euro, cel mai redus nivel atins după martie 2005.
Astfel, Banca Centrală Europeană a decis miercuri să crească plafonul de finanţare al băncilor elene prin programul de urgenţă ELA (emergency liquidity assistance), urcând plafonul cu 700 milioane de euro, la 71,8 miliarde de euro, potrivit Reuters.
În aceste condiţii, agenţia de evaluare Fitch a retrogradat tot miercuri ratingul celor mai mari bănci din Grecia, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank şi Alpha Bank cu o treaptă, de la B- la CCC.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe