Grecia acceptă să se alăture proiectului gazoductului South Stream

Grecia a fost de acord să se alăture proiectului gazoductului South Stream, ceea ce consolidează şi mai mult legăturile din domeniul energetic cu Rusia, potrivit ministrul elen al dezvoltării, Christos Folias.

Urmărește
26 afișări
Imaginea articolului Grecia acceptă să se alăture proiectului gazoductului South Stream

Grecia acceptă să se alăture proiectului gazoductului South Stream (Imagine: Mediafax Foto)

"Am fost de acord să ne alăturăm proiectului South Stream. Discutăm în prezent detaliile tehnice pentru a formula un document pe care să îl putem apoi semna. Voinţa politică este prezentă de ambele părţi (Rusia şi Grecia, n.r.)", a afirmat Folias.

El a adăugat că nu consideră proiectul Nabucco, promovat de Uniunea Europeană şi SUA, ca un concurent pentru South Stream.

"Aş spune că cele două se completează reciproc şi oferă Europei mai mulţi furnizori de energie, ceea ce este bine", a menţionat Folias.

Autorităţile de la Washington, care se tem de un control prea puternic al Rusiei asupra pieţei energetice din Europa, au cerut statelor europene, printre care şi Grecia, să îşi diversifice sursele energetice, pentru a evita o dependenţă prea mare de gazul rusesc.

Totuşi, Folias, care a purtat negocieri privind sursele de gaze naturale cu mai multe state, printre care Azerbaijan şi Algeria, consideră că statul elen nu îşi creşte dependenţa energetică de Moscova prin alăturarea la South Stream.

Conducta South Stream va transporta gaze siberiene către sudul Europei, tranzitând Marea Neagră şi Bulgaria, de unde se va ramifica spre nord-vest către Austria şi spre sud-vest către Grecia şi Italia. Proiectul ar putea furniza pieţelor europene circa 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, iar costurile pentru construcţia sa au fost estimate la circa 10 miliarde de euro.

South Stream, dezvoltat de grupul rus Gazprom şi Eni, din Italia, este principalul concurent al proiectului Nabucco, la care participă şi România. Până în prezent şi-au mai anunţat participarea la South Stream Rusia, Italia, Bulgaria, Ungaria şi Serbia.

Nabucco urmăreşte să ofere o alternativă la reţeaua de transport rusească şi să permită exploatarea resurselor din zona Mării Caspice. Din consorţiul Nabucco fac parte Austria (prin compania OMV), Ungaria, (MOL), România (Transgaz), Bulgaria (Bulgargaz), Turcia (Botas) şi RWE (Germania).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici