- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Grecia acuză UE şi FMI, care îi recomandă să intensifice reformele, de amestec în treburile interne
Grecia a acuzat sâmbătă Uniunea Europeană şi FMI de amestec în treburile interne, după ce instituţiile internaţionale i-au recomandat să accelereze reformele şi privatizările, transmite Reuters.
Oficialii UE şi ai FMI care au vizitat Grecia pentru a monitoriza aplicarea planului de reformă au aprobat deblocarea următoarei tranşe de împrumut, de 15 miliarde de euro, dar au adoptat un ton mai critic decât la evaluările precedente.
Guvernul elen a apreciat abordarea inspectorilor drept inacceptabilă, după ce autorităţile elene au intrat în atenţia presei presei locale pentru lipsa de reacţie faţă de criticile aduse reformelor şi apelurilor de a privatiza mai multe active.
Premierul George Papandreou a comunicat sâmbătă nemulţumirea guvernului directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, şi comisarului pentru Afaceri Monetare Olli Rehn.
Papandreou i-a transmis lui Strauss-Kahn, telefonic, "mesajul guvernului elen privind atitudinea inacceptabilă a Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene (BCE) şi FMI în timpul conferinţei de presă de vineri", se arată într-un comunicat al biroului premierului.
"Nu am cerut nimănui să se amestece în afacerile noastre interne. Primim ordine doar de la poporul elen", a declarat în aceeaşi zi purtătorul de cuvânt al guvernului, George Petalotis.
Inspectorii instituţiilor creditoare internaţionale s-au aflat la Atena pentru a monitoriza progresele planului de consolidare în valoare de 110 miliarde de euro.
Aceştia au declarat că reformele evoluează în mare parte în direcţia corectă şi au aprobat noua tranşă de împrumut, dar au apreciat că guvernul trebuie să vândă mai multe active pentru a redresa economia.
Instituţiile creditoare au stabilit o ţintă ambiţioasă pentru veniturile de privatizări, de 50 de miliarde de euro în intervalul 2011-2015.
Ţinta iniţială a guvernului elen era de şapte miliarde de euro pentru 2011-2013.
Ministrul Infrastructurii, Dimitris Reppas, a declarat sâmbătă, la televiziunea de stat TV Net, că este imposibil de obţinut venituri de 50 de miliarde de euro din privatizări, până în 2015.
Un oficial al Ministerului de Finanţe a declarat însă vineri că Grecia a acceptat noua ţintă de 50 de miliarde de euro.
Un purtător de cuvânt al FMI a arătat că în timpul conversaţiei cu premierul Greciei Strauss-Kahn a "reiterat că reforma decurge potrivit programului, precum şi profundul respect pentru guvernul şi poporul elen, în eforturile de a rezolva provocările economice".
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Liga Naţiunilor: România - Kosovo 0-0. Tricolorii au nevoie de un punct pentru a termina pe primul loc
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
-
Ciolacu va pune la dispoziţie explicaţiile Ucrainei în privinţa interdicţiei lui George Simion
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO