- Home
- Economic
- FRANKFURT/LONDRA, (23.05.2012, 18:04)
- Marius Oncu ,
Grecia ar dispune de 46 de ore pe parcursul unui weekend pentru a ieşi din zona euro
Grecia ar avea la dispoziţie pentru o ieşire din zona euro doar o "fereastră" de 46 de ore pe parcursul unui weekend, timp în care marile burse ar fi închise, iar autorităţile ar trebui să desfăşoare armata, să pregătească o nouă monedă, să recapitalizeze băncile şi să oprească exodul capitalului.
Urmărește
1218 afișări
Grecia ar dispune de 46 de ore pe parcursul unui weekend pentru a ieşi din zona euro (Imagine: Shutterstock)
Scenariul, care ia în calcul intervalul de la închiderea bursei din SUA vineri până la deschiderea pieţei din Noua Zeelandă luni, a fost realizat de Bloomberg prin sinteza analizelor a 21 de economişti, analişti şi academicieni.
În cele două zile, liderii Greciei ar trebui să calmeze tulburările sociale în timp ce administrează o posibilă încetare de plăţi a statului, recapitalizează băncile, opresc ieşirile de capital şi caută modalităţi de a plăti facturile şi după întreruperea ajutorului financiar extern.
Există riscul ca această sarcină să copleşească orice nou guvern într-o ţară care a trebuit salvată de două ori de la colaps pentru că nu-şi poate administra finanţele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
"Ieşirea din zona euro este dificilă şi dezordonată. Oricine se gândeşte că este uşor greşeşte. Grecii trebuie să fie raţionali şi să se ferească de decizii pripite, pe care le-ar regreta. Ieşirea din zona euro nu este răspunsul la problemele lor", a declarat într-un interviu telefonic, Lorenzo Bini Smaghi, fost membru al consiliului director al Băncii Centrale Europene.
Liderii europeni vorbesc tot mai deschis despre o posibilă ieşire a Greciei din zona euro, după ce alegerile din 6 mai nu au asigurat suficientă susţinere parlamentară niciunei forţe politice pentru formarea de guvern. Noile alegeri, programate pentru 17 iunie, ar putea consemna ascensiunea pe prima poziţie în rândul partidelor politice a Syriza (Coaliţia Stângii Radicale), formaţiune care se opune măsurilor de austeritate incluse în acordul de ajutor financiar extern.
Ieşirea Greciei din zona euro "ar fi în cărţi" aproape imediat ce se formează un nou guvern care ar refuza să respecte termenii acordului de finanţare, a afirmat Marco Annunziata, fost director în cadrul FMI şi economist şef la General Electric.
"Timpul este foarte important. Evenimentele s-ar putea desfăşura mai repede decât ne aşteptăm. Riscul este că declaraţiile antireformă ale unui nou guvern pot declanşa un val masiv de retargeri", a spus Annunziata.
O astfel de retragere masivă a depozitelor ar putea determina Banca Centrală Europeană să oprească, începând din prima vineri, finanţarea băncilor elene, într-o perioadă în care guvernul nu are bani pentru a le recapitaliza, a spus Carsten Brzeski, fost economist la Comisia Europeană, iar în prezent angajat la ING Group în Bruxelles.
Întrucât plăţile prin acordul de asistenţă ar fi blocate, liderii europeni aşteptând să vadă direcţia în care se îndreaptă un nou guvern elen, iar conturile statului s-ar goli rapid, opţiunile guvernului ar fi din ce în ce mai puţine.
Un nou guvern ar putea fi nevoit să recurgă la măsuri de control al capitalului pentru a împiedica populaţia, confruntată cu devalorizarea economiilor, să-şi retragă banii din bănci, a afirmat Dawn Holland, cercetător la Institutul Naţional de Cercetare Economică şi Socială din Londra.
"Totul trebuie să se întâmple foarte repede, deoarece retragerea capitalului a început deja. Într-un astfel de moment situaţia devine urâtă, întrucât nu poţi învinui populaţia care vrea să păstreze euro", a spus el.
Depozitele din băncile elene au scăzut cu circa 23 miliarde de euro de la mijlocul anului trecut până în martie, la 160 miliarde de euro, potrivit datelor băncii centrale.
Dacă Grecia se va decide să părăsească euro, ar trebui să ceară o întâlnire a miniştrilor de Finanţe şi liderilor ţărilor din zona euro pentru stabilirea condiţiilor.
Pregătirile de ieşire din uniunea monetară ar putea începe odată cu închiderea pieţei obligaţiunilor din New York vineri la ora 17:00 în SUA, ora 23:00 la Frankfurt şi Bruxelles, respectiv miezul nopţii la Atena.
"Trebuie să presupunm că unele planuri au fost deja făcute. Dacă nu, angajaţii FMI şi BCE nu-şi îndeplinesc îndatoririle faţă de acţionari şi contribuabili", a declarat Gabriel Stein, director la Lombard Street Research din Londra.
O ieşire a Greciei din zona euro ar putea fi "tehnic" controlată, a declarat Patrick Honohan, membru în consiliul guvernatorilor BCE, care a analizat într-o lucrare dezmembrarea uniunii monetare între Marea Britanie şi Irlanda în 1984.
"Nu este obligatoriu ceva fatal, dar nici atractiv", a spus el.
Pentru a acoperi orice deficite de dolari pe piaţa financiară internaţională, ca urmare a panicii, Rezerva Federală a SUA, Banca Angliei, Banca Japoniei şi Banca Elveţiei vor trebui probabil să pună la dispoziţie liniile de swap majorate după criza financiară din 2008.
După ce Grecia ar cere ieşirea din zona euro, miniştrii de Finanţe s-ar putea întâlni sâmbătă la Bruxelles pentru a pregăti pentru duminică un summit al liderilor statelor, în care să fie finalizat planul, consideră Carsten Brzeski de la ING Group.
Grecia se poate aştepta cel mult la un împrumut care să ajute la atenuarea şocului economic, a spus Brzeski.
"Europa le va arunca probabil câteva oase pentru a se asigura că nu aruncă ţara afară ca pe un câine vagabond", a spus el.
În timp ce oficialii eleni ar negocia la Bruxelles, statul elen ar putea anunţa sâmbătă că intenţionează să introducă o nouă monedă, probabil purtând vechea denumire de drahmă. La fel ca cea precedentă şi aceasta va avea un curs liber. Băncile vor trebui însă să convertească toate activele şi pasivele, inclusiv conturi bancare, salarii şi datorii scadente, la un curs de schimb prestabilit.
"O ţară care iese din zona euro ar trebui să introducă noua monedă la paritate cu euro", consideră analiştii firmei de cercetare Capital Economics.
Guvernul ar putea, de asemenea, să comande noi bancnote şi monezi în acest timp.
Compania De La Rue din Marea Britanie, care tipăreşte bancnote pentru peste 150 de ţări, se pregăteşte deja pentru reintroducerea drahmei, a informat, la sfârşitul săptămânii trecute cotidianul britanic Times.
Până la livrarea noilor bancnote şi monezi, euro ar putea fi folosiţi în continuare pentru achiziţii mici, în timp ce transferurile electronice, precum cele prin intermediul băncilor şi cardurilor, vor creşte, ca urmare a încercărilor populaţiei de a-şi păstra euro pe care îi deţin, potrivit Lombard Street Research.
În acelaşi timp, Grecia ar putea desfăşura trupe chiar de sâmbătă dimineaţa, ar închide graniţele şi ar pregăti ştampilarea euro ca drahme, pe post de soluţie temporară, odată cu anunţul public, afirmă Holland şi Brzeski.
În plus, statul elen va intra aproape imediat în încetare de plăţi, cu o datorie de 280 de miliarde de euro, şi nu va avea acces la opţiuni normale de finanţare precum FMI şi pieţele de capital, potrivit profesorului Charlotte Gaitanides şef de Studii Europene la UIniversitatea Flensburg din Germania.
"Economia Greciei este încă necompetitivă. Valoarea redusă a noii monede va conduce aproape imediat la un deficit masiv al balanţei de plăţi. Asta înseamnă că ţara va trebui să recurgă la FMI", a a spus Gaitanides într-un interviu telefonic.
Negocierile cu FMI se vor derula probabil pe parcursul celei mai mari părţi a weekend-ului, Grecia încercând să câştige concesii la implementarea de reduceri de cheltuieli bugetare. FMI va căuta cele mai stricte condiţii pentru a acorda ajutor ţării, care s-ar găsi în situaţia de a fi încălcat precedenta înţelegere cu instituţia. Fondul trebuie să asigure, astfel, susţinerea acţionarilor mai săraci la un ajutor pentru Grecia.
"FMI trebuie să fie pregătit tehnic pentru orice, întrucât aceasta este treaba sa. Nu este soluţia preferată, dar este una dintre opţiuni", a spus directorul Fondului, Christine Lagarde, într-un interviu săptămâna trecută la postul public de televiziune din Olanda.
Miniştrii europeni vor analiza, într-un scenariu al ieşirii Greciei din zona euro, şi statutul de membru UE al Greciei.
"Europa nu se va retrage complet. Situaţia este deja extrem de instabilă în Grecia, iar ultimul lucru pe care l-ar vrea politicienii este ca ţara să cadă în anarhie", a spus Thomas Mayer, economist şef la Deutsche Bank.
Sarcina istorică a revenirii la drahmă ar putea fi peste puterile unui guvern proaspăt instalat într-o ţară care are deja probleme cu îndeplinirea condiţiilor de bază ale acordului de ajutor financiar, precum colectarea taxelor.
"Sunt convins că nu vor putea derula o ieşire ordonată din zona euro. Grecia este o ţară care nu poate implementa legi. Cum vor putea să ia în secret deciziile de a tipări bani, de a controla băncile, fluxurile de capital şi să creadă că totul se va desfăşura ordonat? Este imposibil", a spus Erik Nielsen, economist şef la UniCredit.
Oricât ar dura pregătirile, informaţii referitoare la ieşirea din zona euro ar putea ajunge în presă, iar grecii, îngrijoraţi de economiile pe care le au în bănci, vor ieşi în stradă. Dintr-un astfel de moment, guvernul naţional şi autorităţile europene se vor grăbi să termine negocierile, să limiteze speculaţiile şi să restabilească ordinea înainte de a informa oficial publicul că euro nu mai este moneda ţării.
"Nu avem niciun motiv să credem că nu vor exista revolte şi violenţă. Ar fi o situaţie dezastruoasă. Oamenii nu înţeleg consecinţele unei ieşiri din zona euro", a declarat Lefteris Farmakis, analist la Nomura International.
Odată cu apropierea serii de duminică în Europa, traderii din Wellington, Noua Zeelandă, vor fi primii care se vor confrunta cu deschiderea pieţelor valutare şi de obligaţiuni, odată cu deschiderea acestora la ora locală 7:00 în dimineaţa zilei de luni.
"Toată lumea va fi online când se deschide piaţa din Noua Zeelandă. Toţi managerii de fonduri din New York vor urmări duminică în SUA ce se întâmplă în Noua Zeelandă", a declarat Sean Keane, analist la firma de consultanţă Triple T Consulting, din Auckland.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Germania a împrumutat 4,6 miliarde euro fără dobândă, din cauza temerilor privind Grecia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe