Grecia ar putea plăti o dobândă mai mică la împrumutul extern dacă adoptă noi reforme-oficial german

O nouă reducere a dobânzilor plătite de Grecia pentru banii luaţi de la zona euro în cadrul acordului de finanţare externă încheiat anul trecut ar fi justificată dacă guvernul elen va adopta noi reforme pentru reducerea riscului financiar, potrivit unui parlamentar german din sfera puterii.

Urmărește
3 afișări

Unii membri ai coaliţiei care sprijină guvernul Angelei Merkel au sugerat că Grecia ar trebui să părăsească zona euro sau să-şi restructureze datoriile, însă executivul pare că sprijină relaxarea condiţiilor împrumutului, în schimbul unor noi măsuri de reformă, transmite Reuters.

Michael Meister, viceopreşedintele blocului parlamentar care sprijină guvernul Merkel în legislativul german, a declarat la un post de radio că se opune sugestiei că Grecia ar trebui să-şi restructureze datoriile sau să iasă din zona euro. Potrivit informaţiilor publicate vineri de revista germană Der Spiegel, guvernul de la Atena ar fi ridicat problema ieşirii din zona euro în discuţiile cu Comisia Europeană. Oficialităţile elene au negat sâmbătă această ipoteză. Unii membri eurosceptici ai coaliţiei conservatoare din Germania, care susţine guvernul Merkel, dar şi un important economist german, Hans-Werner Sinn, preşedintele Insittutului Ifo, au declarat în weekend că Grecia ar trebui să fie încurajată să părăsească zona euro.

Dacă Grecia îşi va putea reduce riscul datoriei de stat, "atunci partenerii săi din zona euro ar putea discuta despre o nouă reducere a dobânzilor şi despre programul de rambursare", a declarat Meister, subliniind că Atena trebuie să facă primul pas în acest scenariu.

Potrivit ziarului german Die Welt, Grecia vrea reducerea dobânzilor împrumuturilor de la UE şi FMI, dar şi relaxarea măsurilor fiscale impuse în acordul cu instituţiile financiare internaţionale, deoarece s-au dovedit o povară prea grea pentru economie.

Curentul euroscepticilor are tot mai mult succes în Germania, unde o bună parte din populaţie se consideră plătirorii împrumuturilor de urgenţă către Grecia, Irlanda şi Portugalia, însă suporterii unor soluţii mai agresive la problemele zonei euro par să fie minoritari în guvern.

Ministrul Economiei, Rainer Bruederle, a declarat duminică pentru Reuters că se opune plecării Greciei din zona euro şi consideră că ţara are nevoie de mai mult timp pentru a-şi derula reformele.

Ziarul german Handelsblatt scrie luni că zona euro trebuie să opteze între "un sfârşit oribil sau oroare nesfârşită" în privinţa abordării problemelor Greciei, făcând referire la alegerea între restructurarea datoriilor ţării sau aprobarea unor noi ajutoare de la UE.

"Restructurarea directă a datoriilor ar elibera ţara, dar aduce riscuri pentru stabilitatea zonei euro. Noi credite euro pentru Grecia sau cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale ar putea însemna menţinerea statului pe perfuzia zonei euro pe o perioadă nedefinită", scrie cotidianul de afaceri.

Ziarul notează că o a treia opţiune, ieşirea Greciei din zona euro, ar conduce ţara la faliment şi ar afecta sever moneda euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici