- Home
- Economic
- ATENA, (13.08.2013, 17:24)
- Marius Oncu
Grecia îi cere lui Putin o reducere a preţului gazelor naturale livrate de Gazprom
Premierul elen Antonis Samaras i-a cerut preşedintelui Rusiei Vladimir Putin o reducere a preţului gazelor naturale livrate de grupul rus de stat Gazprom, în linie cu discounturile acordate altor clienţi din Europa, potrivit unor surse apropiate situaţiei, informează portalul elen Capital.
Urmărește
218 afișări
Grecia îi cere lui Putin o reducere a preţului gazelor naturale livrate de Gazprom (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Samaras şi-a exprimat cererea într-o scrisoare adresată direct preşedintelui rus, notând că preţul energiei reprezintă un factor decisiv în creşterea competitivităţii economiei Greciei şi este astfel de importanţă vitală pentru guvernul de la Atena.
Grecia plăteşte Gazprom un preţ cu circa 30% mai mare decât media europeană, în cadrul unui contract valabil până în 2016, potrivit cotidianului elen Kathimerini.
Gazprom a încercat anul acesta să cumpere compania de distribuţie de gaze naturale din Grecia, DEPA, dar şi-a retras oferta în iunie. Câştigător al procesului de vânzare a fost desemnat ulterior compania de stat din Azerbaidjan SOCAR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Mai multe cipuri în creier în 2025: Musk a anunțat că un al treilea pacient a primit implantul cerebral de la Neuralink. Compania nu se oprește aici
-
Bilanţ actualizat. Creşte numărul deceselor provocate de incendiile din California
-
Alegeri prezidenţiale în Croaţia: Zoran Milanovic a obţinut un nou mandat la conducerea ţării
-
Mai multe persoane sunt cercetate penal după protestul de duminică
Planurile statului elen de a-şi diversifica sursele de aprovizionare cu gaze naturale au înregistrat un succes major în iunie. Astfel, prin Grecia va trece gazoductul Trans-Adriatic Pipeline (TAP) care transportă în Europa gaze din Azerbaidjan şi are ca punct final Italia.
Consorţiul care dezvoltă câmpul gazeifer Şah Deniz II din Azerbaidjan a ales ca rută de transport către Europa conducta TAP, în detrimentul proiectului Nabucco în care era implicată şi România.
Consorţiul Şah Deniz este format din BP (Marea Britanie) - 25,5%, Statoil (Norvegia) - 25,5%, NIOC (Iran) 10%, Total (Franţa) - 10%, Lukoil (Rusia) -10%, SOCAR (Azerbaidjan) -10% şi TPAO (Turcia) - 9%. Ulterior, trei dintre companiile partenere Şah Deniz au anunţat că vor prelua împreună o participaţie de 50% la TAP. Astfel, BP va prelua 20%, SOCAR de asemena 20%, iar Total 10%. Restul de 50% din acţiunile TAP vor rămâne în posesia companiilor Axpo (Elveţia), Statoil (Norvegia) şi E.ON (Germania).
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Incendiile din Los Angeles fac prăpăd. Ioan Alex povestește despre focurile devastatoare de la fața locului
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe