- Home
- Economic
- ATENA, (11.11.2011, 16:50)
- Marius Oncu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Grecia importă petrol din Iran, pentru că alţi furnizori se tem că ţara ar putea intra în faliment
Grecia se bazează pe Iran pentru cea mai mare parte a necesarului de petrol, deoarece traderii au renunţat să mai aprovizioneze ţara, iar băncile refuză să asigure finanţare ca urmare a temerilor că statul elen va intra în faliment.
Urmărește
256 afișări
Grecia importă petrol din Iran, pentru că alţi furnizori se tem că ţara ar putea intra în faliment (Imagine: Shutterstock)
Potrivit traderilor, Grecia a apelat la Iran pe post de furnizor de ultimă instanţă, în pofida presiunilor tot mai mari din partea SUA şi UE pentru reducerea comerţului cu Iranul, parte a campaniei împotriva programului nuclear al Teheranului.
Oprirea aproape totală a tranzacţiilor petroliere cu Grecia, care are patru rafinării, arată cum ar putea fi afectat comerţul în Europa din cauza deficitului de încredere cauzat de criza dzatoriilor suverane.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
"Companii ca a noastă nu pot face afaceri cu ei. Există prea mult risc. Poate traderii independenţi sunt dispuşi", a spus un trader de la o mare companie petrolieră internaţională.
Un al doilea trader a declarat că, deşi nu au avut probleme cu plăţile din partea grecilor, riscul este prea mare.
"Departamentul nostru de finanţe tocmai a refuzat o tranzacţie cu ei. Nu este vorba că nu ar fi plătit. Este doar o măsură de precauţie", a spus un trader de la o companie implicată în tranzacţii cu materii prime.
La reticenţa traderilor se adaugă şi precauţia băncilor de a finanţa tranzacţii în Grecia.
"Nu am găsit nicio bancă disponibilă să ne finnaţeze. Nicio bancă nu vrea să finanţeze o tranzacţie cu grecii. Am ratat nişte oportunităţi bune", a spus un al treilea trader.
Peste două treimi din traderii europeni contactaţi de Reuters au afirmat că lipsa finanţărilor bancare a forţat Grecia să oprească achiziţiile de petrol din Rusia, Azerbaidjan şi Kazahstan în ultimele luni.
Grecia, care nu extrage petrol, depinde de importuri, iar anul trecut a cumpărat 46% din necesarul de petrol din Rusia şi 16% din Iran. Arabia Suadită şi Kazahstanul au furnizat câte 10% fiecare, Libia 9% şi Irak 7%, potivit datelor UE.
"Nu fac niciun secret când vorbeşti cu ei din faptul că supravieţuiesc cu petrol iranian, deoarece alţii pur şi simplu nu vor să le vândă în actualul climat", a spus un trader.
Compania petrolieră Hellenic Petroleum, cea mai mare din Grecia, a negat că ar avea dificultăţi în achiziţia de petrol şi a refuzat să comenteze asupra surselor de aprovizionare. Compania Motor Oil, pe locul al doilea în Grecia după capacitatea de rafinare, a refuzat să comenteze.
Date obţinute de Reuters arată că patru cargouri au transportat petrol provenind din Orientul Mijlociu către Grecia în septembrie, iar în octombrie trei. Traderii afirmă că toate transportau petrol iranian, iar în noiembrie urmează altele.
"Iranul este singurul care ar putea lucra «pe credit» în acest moment, având în vedere dificultăţile ţării în a vinde petrol", a declarat un trader.
Importul de petrol iranian în Statele Unite este supus sancţiunilor, dar este încă legal în Europa şi Asia. UE a anunţat, în această săptămână, că analizează introducerea de sancţiuni împotriva Iranului în câteva săptămâni.
Citește pe alephnews.ro: Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:29
Circulaţie îngreunată în noaptea de vineri spre sâmbătă în zona Romexpo
-
astăzi, 14:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului