- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Grecia nu ar fi trebuit să fie primită în zona euro-oficial ungar
State cu economii slabe, precum Grecia, nu ar fi trebui să fie primite în zona euro, a declarat joi ministrul ungar al Economiei, Gyorgy Matolcsy, adăugând că Ungaria nu este suficient de puternică pentru a adopta moneda unică, transmite Reuters.
Ungaria va fi pregătită să adopte euro aproximativ în 2018-2020, a spus Matolcsy, care nu exclude ca unele ţări să fie nevoite să renunţe la moneda unică.
Statul ungar, care a traversat criza financiară mondială cu ajutorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), nu îndeplineşte niciunul dintre criteriile necesare intrării în zona euro.
Nici alte ţări din Europa Centrală, precum Polonia şi Cehia, nu au un termen oficial pentru adoptarea monedei unice.
"Grecia nu ar fi trebuit să fie primită în Uniunea Europeană, mai ales în zona euro. Acestea sunt afirmaţii serioase, pe care nu le-aş fi rostit în urmă cu câteva zile, în calitate de preşedinte al Ecofin", a afirmat Matolcsy într-o discuţie publică, la câteva zile de la încheierea preşedinţiei ungare a Uniunii Europene, preluată de Polonia.
El a adăugat că este de acord cu cei care afirmă că acceptarea Greciei a fost o decizie politică proastă.
"Ar fi fost mai bine ca ţări din sudul sau sud-vestul Europei să nu fi intrat în zona euro. Nu exclud ca unele dintre aceste ţări să decidă să renunţe la euro. Va fi decizia lor", a apreciat Matolcsy.
UE ar fi trebuit să creeze instrumente fiscale, precum monitorizarea mai strictă a bugetelor şi penalităţi pentru cei care nu respectă regulile, ca cele la care se lucrează în prezent, pentru a proteja Europa de "înşelăciunile continue ale Greciei", crede ministrul ungar.
Matolcsy a arătat că Europa nu are soluţii bune pentru Grecia şi va recurge în cele din urmă pentru opţiunile proaste care au rămas.
El a refuzat să explice afirmaţia.
Matolcsy a mai spus că în viitor numai ţările foarte competitive, cu finanţe solide, ar trebui să fie acceptate în uniunea monetară, pentru a evita repetarea crizei datoriilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”
-
astăzi, 18:12