- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Grecia nu-şi va putea onora datoriile, spune un fost economist şef al BCE
Grecia nu va putea, probabil, să-şi onoreze obligaţiile, cea mai îndatorată ţară din zona euro fiind deja în insolvenţă, potrivit fostului economist şef al Băncii Centrale Europene (BCE) Otmar Issing, citat de Bloomberg.
Grecia nu-şi va putea onora datoriile, spune un fost economist şef al BCE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Chiar dacă nu este "absolut imposibil" ca Grecia să-şi onoreze obligaţiile, plata acestora rămâne improbabilă, a afirmat Issing, în vârstă de 75 de ani, într-o conferinţă de presă organizată de compania Nykredit la Copenhaga.
Criza datoriilor, care a determinat, de asemenea, Irlanda şi Portugalia să ceară pachete externe de ajutor financiar, a lăsat euro într-o stare "critică" a spus Issing.
"Sunt sceptic în privinţa Greciei. Ţara este insolventă", a afirmat el. Issing s-a alăturat BCE în 1998 şi a rămas la instituţia financiară europeană până în 2006.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Guvernul elen a aprobat săptămâna aceasta un plan de vânzare accelerată de active şi un pachet de reduceri ale cheltuielilor bugetare, pentru a întruni condiţiile pentru o a cincea traşă a pachetului de ajutor financiar de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.
Măsurile ar putea fi insuficiente pentru a calma speculaţiile privind iminenţa restructurării datoriilor, consideră economiştii, inclusiv Paul Krugman, laureat al premiului Nobel.
"Este aproape de neconceput să nu existe unele pierderi semnificative pentru deţinătorii de obligaţiuni ale Greciei, Portugaliei sau Irlandei", a spus Krugman, 58 de ani, la aceeaşi conferinţă. În timp ce Spania ar putea rezista, este foarte puţin probabil ca Grecia să aibă capacitatea de a-şi onora datoriile, a adăugat el.
Grecia ar putea fi forţată se părăsească zona euro.
"Cred că şansele ca Grecia să iasă din zona euro sunt de 50%, nu atât din motive politice cât din cauza evenimentelor", a declarat Krugman. Ţara s-ar putea confrunta cu o criză bancară, exacerbată de un refuz al BCE de a împrumuta instituţiile de credit elene. O astfel de situaţie ar conduce la ieşirea Greciei din zona euro.
Există şanse de 1% pentru "un efect de domino" în care alte ţări, inclusiv Spania şi Italia, să urmeze Grecia afară din zona euro, consideră economistul.
"Oricât de rezonabili am fi, zona euro nu este o uniune monetară optimă", a spus el. Europei îi lipseşte "mobilitatea foarte ridicată a pieţei muncii" şi "integrarea fiscală", criterii necesare pentru o monedă comună, a adăugat Krugman.
Zona euro nu poate fi, însă, lăsată să se destrame, a spus Issing, avertizând că ar fi un dezastru "politic şi economic".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO