Grecia nu trebuie să fie ţapul ispăşitor al crizei datoriilor din zona euro - ministru de Finanţe

Grecia nu trebuie să fie "ţapul ispăşitor" al crizei datoriilor din zona euro, în timp ce instituţiile europene şi internaţionale încearcă să-şi ascundă propria lipsă de competenţă în administrarea acestei situaţii, a afirmat ministrul de Finanţe, Evangelos Venizelos.

Urmărește
184 afișări
Imaginea articolului Grecia nu trebuie să fie ţapul ispăşitor al crizei datoriilor din zona euro - ministru de Finanţe

Grecia nu trebuie să fie ţapul ispăşitor al crizei datoriilor din zona euro - ministru de Finanţe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comentariile "furioase şi emoţionale" ale acestuia au fost publicate într-un comunicat pe site-ul Ministerului de Finanţe, după reuniunea de luni a guvernului elen, transmite Novinite.

UE şi FMI nu au reuşit să ofere "un răspuns definitiv şi complet în privinţa atacurilor asupra monedei euro", a spus Venizelos.

Pentru a opri această situaţie, Grecia trebuie să implementeze planurile de reducere a deficitului, pentru a-şi respecta obiectivele fiscale.

"Dacă vrem să stabilizăm situaţia, dacă vrem să evităm intrarea în încetare de plăţi, dacă vrem să rămânem în zona euro, dacă vrem ca ţara să nu mai fie şantajată şi umilită - deoarece niciun cetăţean nu ar trebui să suporte umilirea propriei ţări - trebuie să luăm trei decizii strategice la nivel naţional", a spus el.

Acestea includ atingerea ţintelor fiscale pentru 2011-2012, trecerea pe surplus bugetar anual cât mai curând posibil şi implementarea de schimbări structurale pentru a permite Greciei să devină mai competitivă şi mai productivă.

Ministrul a cerut celor care se opun reducerilor de cheltuieli ale guvernului să înceteze criticile, întrucât creează un stereotip negativ care subminează credibilitatea ţării.

Venizelos va discuta pe parcursul zilei de luni cu reprezentanţi ai UE, FMI şi BCE referitor la următoarea tranşă de împrumut.

Grecia are nevoie de tranşa de opt miliarde de euro, de la UE şi FMI, pentru a evita intrarea statului în colaps financiar. Tranşa de împrumut face parte din pachetul de finanţare de 110 miliarde de euro anunţat pentru Grecia anul trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici